Direct naar artikelinhoud
Europese Commissie

EU wil financiering Erasmusstudenten verdubbelen in strijd met eurosceptisme

Vice-president van de Europese Commissie Jyrki Katainen.Beeld REUTERS

Als het van de Europese Commissie afhangt, wordt het budget van het uitwisselingsprogramma Erasmus verdubbeld. In de periode 2021-2027 zou er 30 miljard euro in Erasmus worden geïnvesteerd, tegenover 14,7 miljard euro in de lopende begrotingsperiode. De Commissie wil Erasmus ook toegankelijker maken voor mensen uit kansarme milieus.

Nadat de Europese Commissie op 2 mei het globale kader voor de volgende meerjarenbegroting heeft gepresenteerd, stelt ze deze en de komende weken de verschillende onderliggende programma's voor. Door dubbel zo veel geld vrij te maken voor Erasmus, wil ze tussen 2021 en 2027 driemaal zoveel begunstigden kunnen bereiken als tussen 2014 en 2020. Het aantal studenten, scholieren, leerkrachten, stagiairs en anderen die Erasmussteun krijgen, moet zo stijgen van 4 miljoen naar 12 miljoen.

Erasmus toont iedereen waar integratie om draait. Het is de essentie zelf van een Europa zonder grenzen
Jyrki Katainen, vicevoorzitter van de Europese Commissie

"We moeten Erasmus versterken", zegt Jyrki Katainen, vicevoorzitter van de Europese Commissie. "Al meer dan 30 jaar is het een van de belangrijkste programma's, want het toont iedereen waar integratie om draait. Het is de essentie zelf van een Europa zonder grenzen. Met Erasmus geven wij onze jongeren meer kansen."

Erasmus werd in 1987 gelanceerd. Aan het programma namen al meer dan 9 miljoen mensen deel. Met het programma kunnen jongeren studeren of een opleiding volgen in het buitenland, waardoor ze volgens de Commissie hun toekomstige kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Een groter budget moet helpen tegen 2025 een Europese onderwijsruimte te realiseren - waar leren, studeren en onderzoek niet door grenzen worden belemmerd - en de Europese identiteit te versterken. Het nieuwe initiatief DiscoverEU is nadrukkelijk bedoeld om jongeren de kans te geven het cultureel erfgoed en de diversiteit van Europa te laten ontdekken.

Sociale rechten

De Commissie stelde woensdag ook haar plannen met het Europees Sociaal Fonds voor. Het ESF bestaat al sinds de oprichting van de Europese Economische Gemeenschap in 1957 en is bedoeld om mensen aan het werk te helpen of om zich te laten bijscholen. Ook bedrijven kunnen van de ESF-middelen gebruikmaken. Het ESF bestaat traditioneel uit meerdere deelfondsen. De Commissie stelt nu voor het nieuwe 'ESF+' met 101,2 miljard euro te spijzen.

Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen spreekt over "nieuwe, flexibele en vereenvoudigde fondsen" die investeren in mensen: "ervoor zorgen dat ze over de juiste vaardigheden beschikken, ervoor zorgen dat ze moderne sociale bescherming genieten die is aangepast aan de nieuwe vormen van werk en solidariteit betonen met degenen die er het meest behoefte aan hebben". Zo moet het ESF+ ondersteuning bieden aan de uitvoering van de Europese pijler van sociale rechten.

Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken Marianne Thyssen.Beeld AFP

Samen met het nieuwe ESF presenteerde Thyssen de wijzigingen aan het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering. Dat wil werknemers helpen die hun baan verloren hebben. Dankzij nieuwe regels zouden vanaf 2021 ook andere redenen dan een economische crisis of wijzigingen in de handelsstromen aangehaald kunnen worden om een beroep te doen op het fonds. Een herstructurering die het gevolg is van de automatisering of de digitalisering zal eveneens aanleiding kunnen geven tot steun. De drempel om in aanmerking te komen, wordt verlaagd: het moet om minimum 250 werknemers gaan, in plaats van 500 vandaag.

Light-versie

De onderhandelingen over het globaliseringsfonds, het ESF en Erasmus zullen gevoerd worden in het kader van de onderhandelingen over de meerjarenbegroting. De Commissie hoopt daar tegen de Europese verkiezingen van mei volgend jaar een akkoord over te bereiken. Donderdag stelt ze overigens opnieuw twee programma's voor, deze keer zal het gaan om twee nieuwe begrotingslijnen van de Economische en Monetaire Unie. Volgens medialekken zou de Commissie de oprichting voorstellen van een fonds dat eurolanden kan helpen economische schokken op te vangen. Deze light-versie van de eurozonebegroting waar vooral de Franse president Emmanuel Macron om vraagt, zou over een capaciteit van 30 miljard euro beschikken. Tegelijk zou er een aparte pot van 25 miljard euro voorbehouden worden aan landen die zich engageren tot verregaande hervormingen.