ISIS eist verantwoordelijkheid voor aanslag in Luik op

© *

Terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) heeft via haar propagandakanaal Amaq de verantwoordelijkheid van de aanslag in Luik opgeëist. “De dader is een soldaat van Islamitische Staat en heeft de operatie uitgevoerd in antwoord aan de oproepen om landen van de coalitie tegen ISIS aan te vallen”, zo luidt het.

mtm

LEES OOK. Dit weten we over de slachtoffers: een jonge oma, een weduwe met een tweeling van dertien en een student

Dader Benjamin Herman viel dinsdag rond 10.30 uur in het centrum van Luik twee agentes aan. Hij benaderde hen langs achteren en diende hen meerdere messteken toe. Vervolgens nam hij hun dienstwapen af en schoot hij beide vrouwen in koelen bloede neer. De twee slachtoffers zijn ter plaatse overleden. Vervolgens vluchtte Herman weg. Tijdens zijn vlucht probeerde hij een wagen te stelen. Daarbij schoot hij de passagier van de wagen, een jongeman van 22, dood. Zijn moeder zag het voor haar ogen gebeuren. Ooggetuigen hoorden minstens twintig schoten en hoorden de man ook “Allahu Akbar” roepen.

LEES OOK (+). Mama zat naast Cyril (22) in de auto: “Hij schoot. En schoot. Mijn kind is voor mijn ogen vermoord”

Herman verstopte zich daarna in een school vlakbij en hield er even een poetsvrouw gegijzeld. Rond 11 uur arriveerden de speciale antibanditisme-eenheden van de Luikse politie. De verdachte kwam al schietend de school buiten en verwondde zo nog vier agenten. Die hebben intussen allemaal het ziekenhuis mogen verlaten.

Eerder vandaag bevestigde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) dat Herman nog een moord gepleegd had. In de nacht voor de schietpartij bracht hij Michael Wilmet in Marche-en-Famenne om het leven.

Terreurorganisatie ISIS heeft de aanslag intussen opgeëist. Via Telegram, een toepassing voor gecodeerde berichten, stuurde het propagandakanaal Amaq het volgende bericht rond: “De dader van Luik is een soldaat van Islamitische Staat. Hij voerde de operatie uit als antwoord op de oproepen om landen van de coalitie tegen ISIS aan te vallen.”

Herman wordt echter niet bij zijn naam, noch bij een Arabische strijdersnaam genoemd, iets wat bij vorige opeisingen bijna altijd wel werd gedaan. Het gaat gewoon om “de dader”. Echte bewijzen dat de man namens ISIS handelde, zijn er dus nog niet.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen