Direct naar artikelinhoud

RVA vordert onterechte uitkeringen terug bij 3.500 werklozen

In de eerste drie maanden van 2018 heeft de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) 15.000 controles uitgevoerd bij werklozen met een uitkering.Beeld Belga

In de eerste drie maanden van 2018 heeft de RVA (Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening) 15.000 controles uitgevoerd bij werklozen met een uitkering. In 3.619 gevallen, of bijna een kwart daarvan, is een overtreding vastgesteld, waarop de uitkering werd teruggevorderd. Dat meldt De Standaard op basis van cijfers van minister van Werk Kris Peeters (CD&V). 

Het is de eerste keer dat de RVA de cijfers bekendmaakt. Volgens Peeters zal dit voortaan om de drie maanden gebeuren. "Het is belangrijk voor de legitimiteit en de betaalbaarheid van het systeem van werkloosheidsuitkeringen dat de vergoedingen terechtkomen bij de mensen die er recht op hebben."

De RVA gebruikt technieken van datamatching om de controles zo gericht mogelijk te maken. Bovendien is er niet noodzakelijk bewuste fraude mee gemoeid. Het valt soms voor dat iemand met terugwerkende kracht een ziekte-uitkering krijgt en daarom zijn werkloosheidsvergoeding moet terugbetalen.

De RVA controleerde trouwens ook of werkgevers de tijdelijke werkloosheid bij hun personeel correct toepassen. Daar werd in het eerste trimester van dit jaar bij 31 procent van de 2.497 werknemers een inbreuk vastgesteld.