Direct naar artikelinhoud
Schietpartij Luik

"Penitentiair verlof mag niet dienen om overbevolking in gevangenissen op te vangen"

Carina Van Cauter (Open Vld).Beeld Belga

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) geeft vanmiddag tekst en uitleg over hoe de aanslag in Luik is kunnen gebeuren. Meerderheid en oppositie vragen een grondige evaluatie én maatregelen. "Onze veiligheid mag geld kosten", zei Open Vld-Kamerlid Carina Van Cauter vanmorgen op Radio 1.

"Het staat in de wet", aldus Van Cauter in De ochtend. "Je kan maar penitentiair verlof toekennen als er geen risico's zijn op het plegen van nieuwe misdrijven of ontvluchting. Het is nu zaak om te weten hoe het foutgelopen is. Zijn er voldoende middelen en instrumenten beschikbaar om mensen grondig te evalueren en op te volgen?"

Indien die middelen er niet zijn, moet er volgens het Open Vld-Kamerlid verder geïnvesteerd worden in de gevangenissen. "Onze veiligheid mag geld kosten. We moeten ervoor zorgen dat de nodige middelen beschikbaar zijn om te komen tot een verwachte uitvoering van de straffen. Het penitentiair verlof mag niet dienen om de overbevolking in de gevangenissen te beheersen."

Lees ook: Deze vragen over Luik moet minister Geens vanmiddag beantwoorden

"Geradicaliseerden isoleren"

N-VA wil verder gaan. De partij wil elke geradicaliseerde gevangene onmiddellijk isoleren in een afgesloten regime, met een individuele behandeling. Dat stelt Koen Metsu, voorzitter van de Kamercommissie Terrorismebestrijding.

"Staatsveiligheid heeft weet van vierhonderd risicoprofielen in de gevangenis", Koen Metsu. Het Kamerlid verschilt met Justitieminister Koen Geens (CD&V) van mening over de aanpak van die profielen. "Hij wil ze eerst in een gewoon regime opvangen om te evalueren wie er apart gezet moet worden. Ik wil iemand met een radicaal terreurgedachtengoed eerst afzonderlijk zetten en behandelen en daarna evalueren of die persoon klaar is voor het gewone regime."

Metsu begrijpt ook niet waarom de maximumstraf voor lidmaatschap van een terroristische groepering slechts vijf jaar is. "In België kan je bovendien na een derde van die straftijd al vrijkomen. Dat is een heel korte periode, we moeten die maximaal benutten en de persoon ook daarna opvolgen."

"Gevangenisbeleid in vraag stellen"

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke is niet van mening dat er veel nieuwe wetten nodig zijn. "Het schort aan beleid en uitvoering", zei hij in De ochtend. "We moeten ons gevangenisbeleid in vraag durven stellen. Niet alleen minister Geens is verantwoordelijk voor alles wat foutloopt. Dit is de verantwoordelijkheid van de politiek van de voorbije 25 jaar."

"Onmenselijke parkings"

PS-voorzitter Elio Di Rupo noemt de Belgische gevangenissen "onmenselijke parkings". Dat zei hij vanmorgen bij La Première. De voormalige eerste minister vindt dat er consequenties moeten zijn aan de terreuraanslag in Luik, maar wil het dossier naar eigen zeggen niet politiseren.

Volgens Di Rupo zijn er twee stromingen in de discussie over de schutter met penitentiair verlof. Aan de ene kant staan volgens hem de socialistische en groene partijen, die willen inzetten op de re-integratie van gevangenen. Aan de andere kant staan de rechtse partijen, die willen laten geloven dat het volledig uitzitten van de straf de oplossing is.

'N-VA wil stemmen van extreemrechts aantrekken en stelt zich dus extreem hard op'
Elio Di Rupo, PS

"Zonder begeleiding worden deze personen menselijke bommen", aldus Di Rupo. "Of ze nu al dan niet vervroegd vrijkomen, het is noodzakelijk dat gevangenen zich opnieuw kunnen integreren in de samenleving."

In de federale regering ziet de PS-voorzitter een gebrek aan empathie. "N-VA wil stemmen van extreemrechts aantrekken en stelt zich dus extreem hard op, aanleunend bij vreemdelingenhaat. De partij sleept zo de hele regering mee in die attitude." Di Rupo pleit wel voor meer geld voor politie en inlichtingendiensten, om de risico's te reduceren.