Direct naar artikelinhoud
Verkeer

Stormweer veroorzaakt verkeerschaos, kans op onweer neemt stilaan af

Archiefbeeld.Beeld Photo News

Regen en onweer hebben de ochtendspits vanmorgen ernstig in de war gestuurd. In Vlaanderen stond er tussen 8 en 9 uur even 259 kilometer file, de op één na drukste ochtendspits dit jaar, zo bevestigt het Vlaams Verkeerscentrum. Voor heel België was er een piek van 411 kilometer file, zegt VRT-verkeersanker Hajo Beeckman. Intussen neemt de kans op onweer stilaan af.

De hele voormiddag stonden er lange files op de snelwegen. Boosdoener was de felle regenval en het onweer in Oost- en West-Vlaanderen, Limburg en Vlaams-Brabant.  

"Rond Antwerpen en in de richting van Brussel is de hinder niet veel groter dan gemiddeld", verduidelijkte Hajo Beeckman vanochtend. "Wel is er extra overlast in het zuiden van West-Vlaanderen, op de zuidelijke ring rond Brussel in Wallonië, op de gewestwegen rond Aarschot en Leuven, rond Gent en op de E314 en E313 in Limburg."

Beeckman spreekt van de drukste ochtendspits van het jaar tot nu toe. Voor Vlaanderen blijft het record op 22 maart staan, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Toen stond er in Vlaanderen 263 kilometer file.

Lees ook: Steeds meer monsterbuien, en daar zullen we mee moeten leren leven

Twitter bericht wordt geladen...

Wateroverlast

Het hevige onweer dat vanmorgen over het land trok, veroorzaakte op verschillende plaatsen wateroverlast. 

In West-Vlaanderen viel in korte tijd enorm veel regen. De brandweer van de regio Midwest kreeg verschillende oproepen voor wateroverlast in en rond Roeselare. Daar konden de rioleringen het overvloedige regenwater na de wolkbreuk niet slikken. In Izegem sloeg de bliksem in maar er was geen schade aan het gebouw.

De verkeerssituatie in Vlaanderen om 9 uur.Beeld Vlaams Verkeerscentrum

De brandweer van de zone Westhoek werd in totaal een zevental keer opgeroepen, vooral voor wateroverlast in de buurt van Diksmuide. Zo was er in het centrum van Keiem een straat onder water gelopen en kampte ook een woning met wateroverlast. Daarnaast dreigde in Koekelare de kelder van een school onder te lopen. In een ondergrondse garage in Nieuwpoort stond het water tot op enkelhoogte. De brandweer Westhoek moest ook in Geluwe en Poelkapelle nog tussenbeide komen. 

Ook in Oost-Vlaanderen zorgt het onweer voor wateroverlast. De brandweerzone Vlaamse Ardennen kreeg sinds 6.30 uur tientallen oproepen voor wateroverlast. Het gaat vooral om ondergelopen kelders en straten die blank staan. Onder meer in Oudenaarde, Kluisbergen, Gavere en Ronse zijn de hulpdiensten uitgerukt. In Kruishoutem stroomde er modder van de omliggende velden de straten op. De brandweer kan nog geen informatie geven over het totaal aantal oproepen, maar de situatie is op de meeste plaatsen onder controle.

Kans op onweer neemt af

Intussen neemt de kans op onweer stilaan af. Deze namiddag en vanavond zijn er mogelijk nog lokale onweerachtige buien, morgen is er in het oosten van het land nog kans op een laatste onweersbui. Elders blijft het waarschijnlijk droog, ook tijdens het weekend, meldt het KMI.

De maxima, die nu nog 27 graden bedragen, nemen dit weekend af tot rond de 22 graden in het centrum van het land. Op een lokaal buitje na, vooral in de namiddag, blijft het dan ook droog.

Begin volgende week start licht wisselvallig. Soms brede opklaringen en wolkenvelden wisselen elkaar af. Soms kan er een bui vallen, maar het blijft meestal droog. De maxima liggen eerst rond de 24 graden, maar stijgen tegen het midden van de week weer naar 26 à 27 graden, aldus het KMI.

Noodnummer

Het noodnummer 1722 blijft nog actief tot minstens morgenmiddag, hoewel het KMI code geel heeft afgekondigd voor onweer en het noodnummer normaal enkel geactiveerd wordt voor code oranje. Omdat er echter kans blijft op plaatselijk onweer, blijft het nummer voorlopig actief.

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken vraagt aan de burgers om voor niet dringende brandweerinterventies het nummer 1722 te bellen en enkel het noodnummer 112 te bellen als er iemand in gevaar is.

De noodcentrales hebben tussen de activering op maandag en vanochtend in totaal 717 oproepen op het nummer 1722 ontvangen naar aanleiding van het onweer. De meeste oproepen kwamen uit de provincies Antwerpen (422 oproepen) en Henegouwen (124), gevolgd door Luik (33) en Namen (28).