Weer slachthuis dicht, maar vlees niet uit de rekken

© Dalemans Mine

Het slachthuis van Geel is woensdag met onmiddellijke ingang gesloten op bevel van het Federaal Voedselagentschap (FAVV). Twee jaar geleden werden er al problemen vastgesteld met de hygiëne en de infrastructuur.

pvm

Nadat het Voedselagentschap het slachthuis twee jaar geleden terechtgewezen had, werden er maatregelen genomen. Die maatregelen volstonden volgens het FAVV echter niet, en werden bovendien te traag in de praktijk gebracht.

Het slachthuis benadrukt dat er geen problemen waren met dierenwelzijn en dat er nooit gevaar is geweest voor de volksgezondheid. Er was ook geen sprake van frauduleuze praktijken, klinkt het in Het Laatste Nieuws.

‘Het gaat om een opeenstapeling van relatief kleine problemen, die ons op het punt brachten dat we niet anders konden dan in te grijpen’, zegt Philippe Houdart van het FAVV in De Ochtend op Radio 1. ‘Op termijn hadden de tekortkomingen wel kunnen leiden tot problemen.’

‘Technische tekortkomingen’

Delhaize schort de samenwerking met de leverancier die vlees verwerkt van het bewuste slachthuis, onmiddellijk op. Het vlees dat al geleverd was, blijft in de rekken. ‘Tot er meer duidelijkheid is’, zegt de supermarktketen. ‘Het gaat niet om problemen met de voedselveiligheid of inbreuken op het dierenwelzijn, maar veeleer om technische tekortkomingen.’

‘Al het vlees dat uit het slachthuis vertrokken is, is gekeurd. Voor de volksgezondheid is er geen enkel gevaar’, bevestigt Houdart. ‘Voorts is elk warenhuis vrij om te beslissen wat te doen met partijen vlees uit het slachthuis die het nog in voorraad heeft.’

Delhaize eist schadevergoeding Veviba

Volgens L’Echo en De Tijd eist Delhaize intussen voor de Franstalige rechtbank van koophandel in Brussel 6,5 miljoen euro schadevergoeding voor de crisis bij het slachthuis Veviba in Bastenaken. De eis is gericht tegen de Abattoirs et Marché de Bastogne (AMB) en het slachthuis Lanciers in Rochefort, twee bedrijven die tot de Groep Verbist behoren.

Eind februari werd bij een huiszoeking bij Veviba geknoei met de etiketten vastgesteld. Ook is toen gehakt aangetroffen dat ongeschikt was voor consumptie.