Direct naar artikelinhoud
Mechelen

Mechelen krijgt nieuw winkelterrein: "Maar dit wordt géén belevingscentrum of shoppingcenter"

Op het bedrijventerrein buiten de stad zullen alleen winkels mogen komen die in de Mechelse binnenstad niet terecht kunnen.Beeld Legreve

Tegen 2020 zal er een heel nieuw winkelterrein verrijzen aan de afrit Mechelen-Noord. Maar noem dat complex vooral geen shoppingcenter. "Wie gezellig wil winkelen, moet nog steeds naar de Mechelse binnenstad komen", zegt Mechels burgemeester Bart Somers, die een notoir tegenstander is van het winkelcomplex Uplace.

Een bedrijventerrein van 27.000 vierkante meter met daarop ruim 13.000 vierkante meter aan plaats voor kleinhandel: de Mechelse gemeenteraad keurde dinsdagavond de ruimtelijke uitvoeringsplannen goed om in de lus van de R6 aan Mechelen-Noord een nieuw winkelcomplex te ontwikkelen. 

Met zijn ruimte voor 24 kleinhandelsbedrijven en een horecazaak,  doen de plannen aan als een kleine versie van Uplace. Dat is opmerkelijk, want Mechels burgemeester Bart Somers (Open Vld) is een notoir tegenstander van het grootschalige winkelcomplex dat nauwelijks 20 kilometer zuidelijker zou moeten verschijnen. Hij noemde dat project eerder 'achterhaald' en haaks staan op een beleid dat handelskernen in steden wil versterken.

'Onze plannen lijken in niks op die van Uplace. Het wordt zelfs geen shoppingcenter'
Bart Somers, burgemeester Mechelen (Open Vld)

Daar staat hij vandaag nog steeds achter, verzekert de liberaal. "Onze plannen lijken in niks op die van Uplace", zegt hij. "Dit wordt geen belevingscentrum. Het wordt zelfs geen shoppingcenter zoals Wijnegem of Sint-Niklaas dat heeft. Het wordt een zone voor grootschalige kleinhandel, dat is iets heel anders. Wie gezellig wil winkelen, moet nog altijd naar de Mechelse binnenstad komen."

Om zich daarvan te verzekeren, heeft de stad een hele resem regels vastgelegd. Bedrijven die zich op de site willen vestigen, moeten minimaal 900 vierkante meter innemen (de gemiddelde grote van een winkelpand in de stad is 250 vierkante meter, avb). Er mogen geen kleding- of schoenenwinkels gevestigd worden, er zullen geen congresactiviteiten mogen plaatsvinden en er is evenmin ruimte voor recreatie zoals bijvoorbeeld een cinemacomplex.

Baanwinkels

"Tien van de vierentwintig winkels die er zullen komen, zijn overigens bestaande baanwinkels die verhuizen", zegt Somers. "Die zitten momenteel 500 meter verderop, maar moeten daar verdwijnen omdat we op die plaats 800 woningen willen plaatsen dicht bij het stadscentrum."

Het gaat dan onder meer om electroketen Van den Borre, doe-het-zelfwinkel Gamma en Babydump. Er zal ook plaats zijn voor één horecazaak, genre Lunchgarden. Wellicht komt er op het bedrijventerrein ook een supermarkt. 

Winkels die al een vestiging hebben in het stadscentrum maar toch lonken naar het complex aan Mechelen-Noord, mogen dat. Maar wel op strenge voorwaarden. "Het moet om een extra vestiging gaan", benadrukt Somers. "En we moeten de garantie krijgen dat ze hun winkel in het stadscentrum nog minstens tien jaar zullen openhouden. Gewoon van locatie veranderen en de winkel in de stad opdoeken, dat zal zeker de eerste vijf jaar niet mogen."

Winkels die al een vestiging hebben in het stadscentrum maar toch lonken naar het complex aan Mechelen-Noord, mogen dat. Maar wel op strenge voorwaarden