© Photo News

Lukaku wil criticasters de mond snoeren op WK: “Misschien wel de compleetste nummer negen ter wereld”

Vorig jaar zei Romelu Lukaku onomwonden: “Ik wil de beste spits ter wereld worden.” Wel, hoever staat het daarmee? Mag de 25-jarige Lukaku – zoals Guardiola al over De Bruyne zei dat hij net naast de tafel van Messi mag zitten – al aanschuiven bij Lewandowski en co? Zijn cijfers van afgelopen seizoen bewijzen alvast dat hij wel erg dicht in de buurt komt bij de andere topspitsen die straks afzakken naar Rusland. Bondscoach Martinez gaat zelfs al een stap verder: “Hij is misschien wel de compleetste nummer negen van de wereld.”

Frank Buyse

Romelu Lukaku (25) meldde zich in het auditorium van het hotel bij de pers opvallend vrolijk. “Ik ben toch altijd blij?” Misschien, maar deze dagen wel blijer dan ooit, zal blijken. Blij dat hij weer honderd procent fit is na zijn enkelblessure. Blij met bondscoach Roberto Martinez ook. “Ik maakte de laatste twee jaar bij de nationale ploeg veel progressie, ik profiteer van onze manier van spelen.” Daar is hij zo blij om dat hij niet meer wil dénken aan, laat staan spreken over, diens voorganger Marc Wilmots. Nog maar enkele weken geleden gromde Big Rom nochtans dat Wilmots hem alleen liet spelen “omdat hij niet anders kon”. En dat de Rode Duivel voor het EK zelfs had gedacht: “Fuck off. Laat me thuis.” Maar daar wil hij niet meer op terugkomen. “Iedereen weet dat Marc en ik meningsverschillen hadden, maar niet iedereen kan met iedereen overweg. Ik vind niet dat ik er nog aandacht aan moet besteden. Laten we niet meer achteruit, maar vooruit kijken. Ik amuseer me weer, dat is het belangrijkste.”

Want dat hij straks weer een WK, het walhalla van het topvoetbal, mag meemaken, dát maakt Romelu Menama Lukaku Bolingoli nog het meest blij. “Ik wil zo veel mogelijk genieten.” En dat mag zo lang mogelijk duren. “Over de finale wil ik niet spreken. Dat deden we vooraf in 2014 en 2016 wel… Een halve finale is in elk geval alweer een stap vooruit. Dan spreken de mensen over je. En we hebben nu meer ervaring én meer kwaliteit, we zijn beter geworden.” En de Rode Duivels zijn beter dan Manchester United, dat mocht er ook bij.

Topscorer aller tijden

Allemaal goed nieuws dus. Het lijkt hem nog maar weinig te raken, het gebrek aan respect, laat staan liefde, van de fans. Dat komt van zijn kant nooit meer goed, lijkt het. Ook niet als België wereldkampioen wordt. Lukaku haalt zijn schouders op: “Dan zien we nog wel.”

Zijn status is sinds het EK 2016 in elk geval danig gestegen. Toen was hij voor iedereen nog een twijfelgeval, voor Wilmots nog het meest van al blijkbaar. Onder Martinez is hij in de spits de onbetwiste nummer 1. Niet moeilijk, als je op je 25ste al topscorer aller tijden van België bent.

En zijn we nog geen wereldkampioen, dan bewijst het WK misschien wel dat we met Romelu Lukaku al de beste spits ter wereld hebben. Dat is niet overdreven, vindt alvast Martinez. De Spanjaard zei vorige week alvast: “Misschien is Romelu wel de meest complete nummer negen in de wereld. Hij is sterk, snel, technisch ook goed. Hij kan fungeren als aanspeelpunt en als counterspits: dat maakt hem uniek. Hij is ook nog maar 25 en heeft – zeer belangrijk – de mentaliteit om steeds beter te willen zijn. En hij heeft uiteraard dat uitzonderlijke talent om doelpunten te scoren.”

Dat uitzonderlijke talent maakte hem al op zijn 25e topscorer aller tijden bij de Rode Duivels, dat zegt al veel. In Rusland kan hij zich misschien al bewijzen als de beste ter wereld. Guardiola zei over De Bruyne dat die net naast de tafel van Messi mag zitten, misschien mag Lukaku aan de tafel naast Lewandowski en co (zie kader).

Champions League

Half maart 2017 zei Lukaku, als ambassadeur van Kick it Out, een organisatie tegen racisme in het voetbal, daar al het volgende over: “Ik ben een van de beste spitsen in de Premier League maar ik kan ook een van de beste van de wereld worden. Ik ben al dicht bij mannen als Suárez, Lewandowski, Cavani… Het enige wat ik mis om dat te tonen, is een platform.” Hij doelde toen op de Champions League. Met Manchester United lukt dat dit seizoen maar half: vijf goals in acht matchen maar er wel uit in de achtste finales. Dus moet het maar op het allerhoogste platform, tussen 14 juni en (liefst) 15 juli in Rusland.

Daar moet hij, nog steeds welgezind, toch even van blazen. Maar dan antwoordt hij bloedserieus.

“Toch denk ik dat ik eerst nog een paar jaar in de Champions League moet kunnen presteren. En dan bedoel ik: mijn ploeg bij de laatste vier of in de finale helpen. Of misschien moet ik eens een seizoen een absurd aantal doelpunten maken. Of een paar seizoenen na elkaar, dat zou wel tof zijn. Ik ben nog steeds maar 25 en verbeter nog elk jaar.” Het mag nu al Romelu. En dan zal het applaus wel negen jaar goedmaken.