Di Rupo: "Belgische gevangenissen zijn onmenselijke parkings"

"Wat gebeurt er in onze gevangenissen?" Dat is de eerste vraag die we moeten stellen na de dodelijke schietpartij in Luik, zegt PS-voorzitter Elio Di Rupo. Volgens Di Rupo doet ons land te weinig om vrijgekomen gevangenen opnieuw te integreren in de maatschappij. Hij ziet daarin een politieke tendens van rechts-conservatisme en wijst met name naar de N-VA.

De dader van de dodelijke schietpartij in Luik was met penitentiair verlof uit de gevangenis. Het beleid daarrond staat nu ā€“ opnieuw ā€“ ter discussie. PS-voorzitter Di Rupo wil de gevolgen van de schietpartij naar eigen zeggen niet politiseren, maar kwam vanmorgen op RTBF-radio toch aardig in de buurt.

"De gevangenissen in ons land zijn onmenselijke parkings. In het algemeen is er geen beleid om gevangenen die vrijkomen in staat te stellen een zekere sympathie te voelen voor de maatschappij. De recidive is erg hoog: tot 40 procent. Wat doen we eraan om geen menselijke bommen vrij te laten?"

Net als N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt Elio Di Rupo dat de kwestie van het penitentiair verlof goed moet onderzocht worden. Maar volgens Di Rupo is het echte probleem de behandeling van de gevangenen. "De Wever legt de nadruk enkel op het penitentiair verlof, terwijl dat slechts Ć©Ć©n element is. We hebben psychologen en begeleiding nodig. We moeten besmetting van radicalisering binnen de gevangenis vermijden."

Links versus rechts

De voorzitter van de Franstalige socialisten spreekt van twee politieke tendensen daarin. "De linkse partijen en ecologisten hebben er aandacht voor dat vrijgekomen gevangenen integreerbaar zijn. Rechts-conservatieve partijen daarentegen willen doen geloven dat volledige straffen (zonder vervroegde vrijlating, nvdr.) dƩ enige oplossing is. Maar als een gevangene vrijkomt zonder de minste begeleiding, dan krijg je een menselijke bom."

Di Rupo verwijst uitdrukkelijk naar de N-VA. "Bart De Wever en de N-VA richten zich niet tot de Franstaligen, maar tot conservatieve Nederlandstaligen en tot de kiezers van extreemrechts. De N-VA toont zich erg hard en erg dicht bij xenofobie. Dat brengt de hele regering van Charles Michel tot die attitude: het is een regering die empathie mist."

De PS-voorzitter stelt ten slotte dat er financiƫle middelen nodig zijn voor de politie, inlichtingendiensten en voor het gevangenispersoneel. "Maar de gevoerde politiek is er een van minder middelen voor de publieke sector."

Meest gelezen