Geens: ‘Volharding is moeilijker dan opgeven’

De oppositie én meerderheid stelden in de Kamer scherpe vragen over de schietpartij in Luik. 'Waarom was de schutter vrij? Liep er iets mis met de informatiedoorstroming?' Geens neemt geen ontslag.

evg, san

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verdedigde vurig de beslissingen van zijn diensten in het dossier-Benjamin Herman. Hij neemt geen ontslag. ‘Na twee nachten reflectie heb ik ervoor gekozen om geen ontslag te nemen. We zullen doorzetten om het beter te doen.' Meer over Geens' verdediging.

Hij kreeg nochtans kritische vragen van meerderheid en oppositie. Maar een ontslag vroeg uiteindelijk alleen Vlaams Belang.

Sophie De Wit (N-VA) is naar eigen zeggen boos en moedeloos. Maar over poltiieke verantwoordelijkheid van Geens repte ze met geen woord. 'Er zijn veel vraagtekens bij het penitentiair verlof van Herman', wierp ze wel op. 'Kende men die informatie (over zijn contacten met radicale moslims, red.) 'Zo niet, hoe komt dat? Zo ja, waarom kreeg hij dan toch verlof? Zeker omdat het in het verleden ook al is misgelopen. Dat zijn belangrijke vragen voor iedereen. We moeten echt begrijpen waar het is misgegaan.' De N-VA toonde zich wel bereid om te zoeken naar oplossingen.

'Hoe kon deze man vrij zijn?'

Ook coalitiepartner Open VLD was scherp voor het verlof van de dader. 'Hoe kon deze man vrij zijn, nadat hij acht veroordelingen en 12 jaar gevangenisstraf had opgelopen?', zegt parlementslid Carina Van Cauter. 'Wie nam op welk moment op basis van welke info die beslissing tot verlof? Heeft men dat verlof in vraag gesteld? Wat ons betreft kan de lat niet naar beneden, noch om dreigende stakingen te bezweren, nog om overbevolkte gevangenissen tegen te gaan. Dit is niet de eerste keer dat we aan de alarmbel trekken. Daarom dringt mijn fractie opnieuw aan op een brede evaluatie.'

CD&V gaf op haar beurt toe dat er 'ergens iets moet fout gegaan zijn'. ‘We moet dat bekijken, analyseren en bijsturen', zegt parlementslid Raf Terwingen.

Er zat ook een duidelijke lijn in de vragen van de oppositie voor de regering. Hoe is dit kunnen gebeuren? Waarom kon Benjamin Herman penitentiair verlof krijgen? Is er iets fout gelopen in de informatiedoorstroming? Is er een tekort aan personeel in de gevangenissen om radicalisering aan te pakken?

Gewaarschuwd?

Hans Bonte (SP.A) vroeg of dit weekend nog een cipier gewaarschuwd heeft voor de radicalsering van Herman. Hij stelt het ministerschap van Geens niet in vraag, maar wil wel maatregelen zien.

Olivier Maingain (DéFI) deed aan het begin van het debat een opvallende oproep aan het parlement om 'meer dan ooit een duidelijke boodschap te geven aan de burgers om verantwoordelijkheid en waardigheid te tonen in de aanpak van terreur'. 'Uit respect voor de slachtoffers en voor de nabestaanden denk ik niet dat het nu het moment is om politieke verantwoordelijkheden te zoeken, maar om maatregelen te nemen voor het bestrijden van de radicalisme in de gevangenissen.'

Het Vlaams Belang trok zich vervolgens niets aan van de oproep van Maingain. 'De vraag naar politieke verantwoordelijkheid moet vandaag wél worden gesteld', zegt Barbara Pas. 'Laat ze maar lopen, is vandaag effectief regeringsbeleid. Hoeveel doden moeten er nog vallen voor de Justitieminister opstapt?'