Direct naar artikelinhoud
Drugs

"Je kunt rommelen met drugs en de politie laat je met rust." Dealers vinden België fantastisch

Criminologen voerden interviews met 25 drugshandelaars in Belgische gevangenissen
Beeld BELGAIMAGE

De prijzen liggen hoger, je kunt rommel door je drugs mengen en vooral: de politie laat de grote vissen met rust. Heel wat drugshandelaars verkiezen België boven Nederland. Criminologen Letizia Paoli en Elke Roevens (KU Leuven) weten waarom.

Het drugsmilieu heeft drie gouden regels: je zwijgt altijd, je zwijgt altijd én je zwijgt altijd. Toch zijn Paoli en Roevens er vorig jaar in geslaagd om 25 drugshandelaars – weliswaar anoniem – te interviewen in de gevangenissen van Hoogstraten, Dendermonde en Hasselt.

De twee criminologen wilden vooral weten welke verschillen de drugshandelaars zien tussen de drugsmarkt in België en Nederland, en wat zij de voor- en nadelen van elk land vinden.

Meer gesjoemel

Drugshandelaars vinden België om meerdere redenen interessant, zo blijkt. Het aanbod is in België kleiner dan in Nederland, waardoor de drugsprijzen gemiddeld hoger liggen. Het Nederlandse gedoogbeleid voor softdrugs speelt hier een rol in.

Een voordeel van het lagere aanbod in België is dat drugshandelaars hun waar van mindere kwaliteit sneller verkocht krijgen

Een extra voordeel van het lagere aanbod is dat drugshandelaars in België hun waar van mindere kwaliteit sneller verkocht krijgen. Ze kunnen ook meer sjoemelen: bijvoorbeeld door verdunners zoals pijnstillers door cocaïne te mengen om de winst te verhogen.

Daarnaast kunnen buitenlandse, vaak Nederlandse, drugshandelaars makkelijker werken in België omdat ze op straat minder snel herkend worden door de politie. Sowieso leeft de indruk dat de pakkans in België kleiner is dan in Nederland.

Straatdealers

Volgens de geïnterviewde drugshandelaars is de Belgische politie vooral gefocust op kleine straatdealers en niet op de personen die een trapje hoger staan. Ook de opsporingsmethoden zijn minder grondig.

'De Belgische opsporing blijft in vergelijking met de Nederlandse vaker aan de oppervlakte en concentreert zich op de kleinere actoren'
Letizia Paoli en Elke RoevensKU Leuven

"De Belgische opsporing blijft in vergelijking met de Nederlandse vaker aan de oppervlakte en concentreert zich op de kleinere actoren. In Nederland kent men een meer doorgedreven opsporing en dit schrikt de grotere actoren af", schrijven Paoli en Roevens in hun rapport.

"Het nieuwe Stroomplan tegen de drugshandel in de Antwerpse haven zal de situatie verbeteren, maar ik verwachte geen mirakel", voegt Paoli via de telefoon toe.  

(Lees verder onder de kader.)

Drugshandelaars over de Belgische politie:

"In Nederland zijn ze meer geavanceerd, technisch, de politie zit er meer op te loeren, ze hebben meer kennis, ze hebben er meer oog voor."

"Als ze in Nederland een huiszoeking doen, wees dan maar zeker dat ze je hebben, ze komen daar geen huiszoekingen doen op basis van vermoedens zoals in België (...) Als ze binnenkomen, wees zeker dat je gejost bent en alles in kaart is gebracht."

"De (Belgische) gevangenissen steken vol met gastjes van 18 tot 20 jaar die dan zijn opgepakt met vijf of zes pakskes, zo kan ik ook wel quota halen. Maar dat is het niet. Het is toch de bedoeling dat je hoger gaat. In Nederland ga je daarvoor de gevangenis niet in."

"Ze hebben eigenlijk nooit iets kunnen vinden van geld of drugs van mij. Dat is wel goed, hierna kan ik dan eens goed met vakantie."

Cannabis boomt

Het rapport van de twee criminologen kadert in een veel breder Belgisch-Nederlands onderzoek naar de drugshandel in beide landen, dat eveneens donderdag is voorgesteld. 

Dit onderzoek stelt dat de cannabisteelt en synthetische drugsproductie vanuit Nederland richting België uitbreiden. In quasi iedere Belgische regio komen nu illegale cannabisplantages voor, die een steeds grotere capaciteit hebben. Terwijl synthetische drugslabo's en dumpings van drugsafval vooral in het grensgebied voorkomen. 

In quasi iedere Belgische regio komen nu illegale cannabisplantages voor, die een steeds grotere capaciteit hebben

Steeds meer Belgische criminele organisaties zijn overigens betrokken bij de productie van cannabis en synthetische drugs in België. Dat was vroeger hoofdzakelijk werk voor Nederlandse criminele organisaties. Cannabiskwekers kunnen tegenwoordig hun kweekmateriaal aankopen in Belgische growshops en online, in plaats van enkel in Nederland.

Voor de cocaïnehandel is het beeld minder duidelijk. Er lijkt inderdaad sprake van een verschuiving van de drugsstromen richting de haven van Antwerpen, waar de drugsvangsten zich de laatste jaren opstapelen. Het is echter onduidelijk of deze ontwikkeling permanent dan wel tijdelijk is.