Direct naar artikelinhoud
Digitaal

Google lanceert huisbel met gezichtsherkenningssoftware, maar zitten we daar wel op te wachten?

Nest Hello, de deurbel die je herkent.Beeld RV/Nest

Sinds deze week kunt u de slimme deurbel van Google ook in België bestellen. Nest Hello toont u niet alleen wie er voor de deur staat, de deurbel weet het dankzij gezichtsherkenning zelf al. Zitten we daar wel op te wachten?

Vooreerst, een geruststelling. Er staat nog een gewone knop op de nieuwste deurbel van Google. En wanneer een bezoeker die indrukt, zal de bel in huis luiden zoals u van een gewone deurbel verwacht. Al kunt u er ook voor kiezen om enkel een melding te tonen op uw telefoon. Wie weet ligt er klein grut te slapen dat u echt niet wilt wekken.

Al is dat natuurlijk niet de reden waarom u 279 euro zou neerleggen voor een deurbel.

Nest pakt op zijn website groot uit met de uitzonderlijke technische specificaties van de deurbel. Zo is er een high-de­fi­niti­on camera ingebouwd die een beeld van 160 graden kan vastleggen. Dat zorgt ervoor dat je iedereen die voor de deur staat van kop tot teen kunt zien. De night vision functie zorgt ervoor dat u ook 's avonds iedereen perfect herkent.

De echte innovatie zit in de machine learning waar de deurbel een beroep op doet. Zo zou de software volgens Google perfect zelf het verschil kunnen maken tussen passanten, een pakjesbezorger, mensen die een bezoek komen brengen en inbrekers. Enkel wanneer het nodig is, ontvangen gebruikers een melding op hun telefoon.

Voor vier euro extra per maand vertelt de deurbel zelfs wie er precies voor de deur staat

Tegen inbrekers

Voor vier euro extra per maand vertelt de deurbel zelfs wie er precies voor de deur staat. Dankzij gezichtsherkenningstechnologie kan Nest Hello u laten weten of het vrienden, dan wel uw schoonouders zijn die voor de deur staan. Voor alle duidelijkheid: de deurbel kan enkel mensen herkennen die u kent.

Zodra iemand zich naar de voordeur begeeft, kunt u een gesprek voeren via de deurbel. U hoeft zelfs niet thuis te zijn, het enige wat u nodig hebt is een internetverbinding. Gebruikers kunnen ook een drietal boodschappen voorprogrammeren, zoals 'wij zijn rond vijf uur terug thuis' Al is dat misschien niet de ideale mededeling als er een inbreker voor de deur staat.

Met Nest Hello zie je de pakjes verzorger aankomen en kan je hem instructies geven.Beeld RV/Nest

Dag in dag uit de omgeving van je huis filmen is toegelaten. Zowel de nieuwe Europese privacywet als de nieuwe Belgische camerawet voorzien persoonlijk gebruik als een uitzondering op strenge privacyregels. De camera's moeten niet geregistreerd worden, bovendien hoef je geen bordje op te hangen om duidelijk te maken dat je de omgeving filmt.

'De klant is het product van een enorme ratrace. Google, Facebook, Alibaba en Amazon willen zo snel mogelijk, via allerlei producten en diensten, ons huis binnendringen'
Jorg Snoeck, retailexpert

Rat race

Al is die regel niet absoluut. "In 2014 oordeelde het Europees Hof van Justitie dat die uitzondering niet geldt zodra je een deel van de openbare weg filmt. Indien je met een Nest Hello of gelijkaardig systeem thuis de openbare weg filmt, moet je aangifte doen bij de politie en duidelijk maken aan de omgeving dat je beelden registreert. Daarnaast zou je eigenlijk een register moeten bijhouden waarbij je ook duidelijk maakt welke gegevens je bewaart en met welk doel je dat doet", zegt advocaat Freekje De Vildt van Sirius Legal.

Mocht u dat niet tegenhouden om zo'n deurbel aan te schaffen, herinnert retailexpert Jorg Snoeck eraan dat Google zulke producten niet maakt om op korte termijn winst te maken, maar om u voor lange tijd aan hen te binden.

"De klant is het product van een enorme ratrace. Google, Facebook, Alibaba en Amazon hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen. Ze willen zo snel mogelijk, via allerlei producten en diensten, ons huis binnendringen om poortwachter te kunnen spelen in wat wij allemaal online en offline zullen kopen." 

Freek Evers

Krijg elke maandag het beste over mens en technologie in uw mailbox

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang gratis de fascinerende nieuwsbrief over de relatie tussen mens, media en technologie van De Morgen-journalist Freek Evers: