© Stad Mechelen

Ruim helft kademuren langs Dijle verkeert in slechte staat

Meer dan de helft van de kademuren in privé-eigendom langs de Dijle in de Mechelse binnenstad verkeert in slechte staat. Dat blijkt uit een inspectie die de Vlaamse Waterweg in maart liet uitvoeren. Dringend herstel wordt aangeraden.

Sven Van Haezendonck

Om eigenaars te ondersteunen in het onderhoud en herstel van hun kademuur, organiseert de stad adviesmomenten. Dit najaar start ze ook met een participatietraject. Die maatregelen zijn een gevolg van een inspectie in maart. Toen werden in opdracht van de Vlaamse Waterweg alle kademuren langs de Dijle geïnspecteerd. “In totaal zijn daarbij 94 private percelen en ongeveer 400 eigenaars betrokken”, zegt Bart De Nijn (N-VA), schepen van Openbare Werken.

Van elk perceel werd een rapport opgesteld dat de betrokken eigenaars begin mei hebben ontvangen. “Tijdens een adviesavond hebben we de algemene resultaten en adviezen toegelicht aan de eigenaars”, vertelt De Nijn. Elk rapport geeft een globaal oordeel over de situatie en een kort advies om de schade te herstellen.

Kritieke situatie

Van de 94 bestudeerde percelen wordt in 49% van de gevallen de toestand van de kademuren bestempeld als slecht, waarbij verbetering sterk wordt aangeraden om erger te voorkomen. In 14% van de gevallen is de situatie zelfs zeer slecht. In zo’n situatie heeft de inspectie kritieke schade aangetoond die verder kan uitbreiden. Restauratie is aangeraden. Om eigenaars bij te staan, start de stad een participatietraject op. Deze maand kunnen eigenaars voor individueel advies terecht in de renovatiemobiel op de Haverwerf. Daarnaast organiseert Mechelen in november dit jaar en in februari 2019 workshops. Die moeten eigenaars een goed beeld geven van de stappen die ze moeten ondernemen. Alle eigenaars kunnen in het voorjaar van 2019 ook intekenen op een ondersteuningspakket. De stad en de Vlaamse Waterweg krijgen voor het project Europese subsidies.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER