vrijdag 1 juni 2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

AANSLAG IN LUIK

Minister Geens tijdens de minuut stilte voor de slachtoffers gisteren in de Kamer.  Kristof Vadino

Minister van Justitie doorstaat vragenvuur

Geens denkt niet aan ontslag

BrusselMet een hem typerend technocratisch betoog drukte een bijwijlen emotionele justitieminister Koen Geens (CD&V) donderdagmiddag in de Kamer alle vragen rond zijn aanblijven de kop in. Oppositie én coalitiepartner Open Vld reageerden teleurgesteld. Zij willen meer antwoorden.

De afgelopen dagen kwam er heel wat kritiek, zowel van meerderheid als oppositie, op de beslissing van minister van Justitie Geens om Benjamin Herman penitentiair verlof toe te kennen. Zo bleek Herman zich tot twee maal toe niet aan de voorwaarden te hebben gehouden. In 2010 kwam hij te laat terug, in 2016 keerde hij zelfs helemaal niet meer terug naar de gevangenis. De politie pakte hem toen op na een nieuwe diefstal.

Niet lichtvaardig

Donderdagmiddag in de Kamer moest minister Geens zich verdedigen tegen aanvallen uit alle richtingen. Volgens de minister was de beslissing om Herman verlof toe te kennen, wel degelijk weloverwogen. “De recidive was de reden waarom hij nooit in voorlopige vrijheid is gesteld door de strafuitvoeringsrechtbank. Hij heeft 18 maanden lang geen enkel penitentiair verlof gekregen. Maar alle straffen opgeteld, zonder onderbreking, liep zijn straf sowieso in 2020 af. In maart dit jaar is er een sociaal onderzoek gevoerd. Dat was gunstig. De moeder en zussen hebben op een positieve evolutie gewezen. Het gevaar om slachtoffers te belagen, leek beperkt. Dit was geen beslissing die lichtvaardig werd genomen.”

Geens wees ook op de duizenden dossiers die elk jaar worden behandeld. “Volgens sommigen ben ik een lakse minister van Justitie, maar wij hebben net bijkomende mogelijkheden gecreëerd om vergunningen en verloven in te trekken, dat heeft ervoor gezorgd dat het mislukkingspercentage (waarbij de voorwaarden niet worden nageleefd) is gestegen van 8 tot 12-15%. Vroeger was dat 8 procent. Maar slechts in 1/5 van die gevallen, of zo’n 2 tot 3 procent is er ook sprake van recidive. Wil men dat risico niet nemen, dan moeten we alle gevangenen tot het einde van hun straf laten zitten, maar wat zal dan het risico zijn?”

Radicalisering

Dat Herman ondanks aanwijzingen voor radicalisering, onder andere nog een rapport uit de gevangenis van afgelopen vrijdag, niet in de databank met geradicaliseerde gevangenen stond, verklaart Geens als volgt: “Er waren twee rapporten van de Staatsveiligheid waarin de naam van de dader zijdelings werd vermeld. Zowel de Cel Extremisme binnen het gevangeniswezen als het OCAD hebben na onderling overleg beslist dat de vermelding van de naam met het kleine zinnetje dat erbij staat, te licht woog om hem op de lijst te zetten.”

“Dat is nadien een noodlottige beslissing gebleken. Maar een belangrijkere vraag is of het een foute beslissing was? Nadien is het eenvoudig om te zeggen dat ze de verkeerde beslissingen hebben genomen. De diensten die vandaag slapeloze nachten hebben omwille van de steek die ze ergens zouden hebben laten vallen, verdienen ook ons respect.”

Volharden op momenten dat het moeilijk gaat, is soms moeilijker dan op te geven. Na twee nachten slapen, heb ik besloten om dat niet te doen Koen GEENS, Minister van Justitie

Universiteit van criminaliteit

Geens voelt zich dan ook niet politiek verantwoordelijk voor wat er dinsdag in Luik gebeurde. Binnen de regering werd zijn positie ook nooit in vraag gesteld, klonk het gisteren in de Kamer. N-VA had het expliciet niet over Geens’ politieke verantwoordelijkheid. Alleen coalitiepartner Open Vld ging harder door, vooral omdat de minister met minder antwoorden kwam dan verhoopt. Zo vroeg Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld) eerder al om het strafuitvoeringsbeleid te herbekijken, omdat het systeem van verlengde penitentiaire verloven meer misbruik heeft opgeleverd. Stefaan Van Hecke (Groen) eist ook meer actie tegen de radicalisering in de gevangenissen, die hij “de universiteiten van de criminaliteit” noemde.

Premier Michel (MR) belooft dat de regering werk zal maken van een analyse om te bekijken hoe het systeem van strafuitvoering kan worden verbeterd. “Wij voelen zowel de extreme droefheid als de commotie en woede bij de bevolking”, sprak Michel. “Elk jaar zijn er duizenden aanvragen voor penitentiaire verloven die beoordeeld moeten worden door de bevoegde diensten. Wij zullen een analyse maken hoe we dat kunnen verbeteren. Ik lanceer daarom een oproep tot eenheid, over meerderheid en oppositie, om ons land sterker te maken. Dat is de grootste eer die we de slachtoffers kunnen bewijzen.”

Geen ontslag

Alleen oppositiepartij Vlaams Belang vroeg uiteindelijk het ontslag van Geens, maar daar denkt de minister niet aan. “Volharden op momenten dat het moeilijk gaat, is soms moeilijker dan op te geven. Na twee nachten slapen heb ik ervoor gekozen dat niet te doen. Uit de wil om beter te doen, haal ik de moed en de volharding om voort te gaan.”

28 geradicaliseerden komen dit jaar vrij

BRUSSEL In de loop van 2018 komen 28 veroordeelden voor feiten van terrorisme opnieuw op vrije voeten. Zij zijn einde straf. Dat blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Staatsveiligheid.

Twaalf van hen zijn foreign terrorist fighters, teruggekeerde strijders of kandidaat-vertrekkers. Tien anderen zijn misdadigers die geradicaliseerd zijn in de gevangenis. De zes overblijvenden zijn mensen die veroordeeld zijn wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie. Onder die laatste categorie valt oa. de beruchte Brusselse haatprediker en bekeerling Jean-Louis Denis.

De geradicaliseerden moeten opgevolgd worden door de Local Task Forces. Deze veiligheidsdiensten (lokale politie, federale politie, parket, Staatsveiligheid en Ocad) overleggen maandelijks over de ex-gevangenen. Het probleem is dat die laatsten zich aan geen enkele voorwaarde moeten houden en dus heel moeilijk opvolgbaar zijn. (me)

 AFP

Begrafenis twee agentes op 5 juni

LUIK De begrafenis van de twee agentes die omkwamen bij de schietpartij in Luik, zal plaatsvinden op dinsdag 5 juni. Lucile Garcia en Soraya Belkacemi zullen gecremeerd worden in het crematorium van Robermont. Om 9.30 uur wordt verzameld om een laatste groet te brengen. De ceremonie start om 10 uur en wordt gevolgd door de crematie.(b)

Dader was hulpje radicale gevangenen

LUIK Benjamin Herman (31) was in de gevangenis de boodschappenjongen van een groep geradicaliseerde gevangenen. Dat staat in het rapport dat vorige week nog werd opgemaakt in de gevangenis van Marche-en-Famenne. Hij had daarbij contact met minstens twee mannen, die betrokken waren bij de aanslagen van Parijs en Brussel.

Het rapport, dat onze zusterkrant Het Nieuwsblad kon inkijken, is opgesteld op vrijdag 25 mei. Aan de kwartierchef was gevraagd om Yassin Dibi (31) een week te observeren: een geradicaliseerde gevangene die uit een geïsoleerd regime terugkeerde. De chef vermeldde Herman als één van diens contacten. Volgens het rapport was Herman een boodschappenjongen tussen anderen. “Het blijkt dat Herman een brug vormt tussen gedetineerden.”

“Het klopt dat hij contact had met een groep geradicaliseerden”, bevestigen cipiers. “De belangrijkste was ongetwijfeld Yassin Dibi.” De beroepscrimineel moet voor gewapende overvallen 27 jaar uitzitten, maar werd in de cel een geradicaliseerde moslim. Hij is bovendien een kompaan van Khalid El Bakraoui, die in 2016 de aanslag in metrostation Maalbeek pleegde. “Herman keek enorm op naar Dibi. Ze stonden altijd bij elkaar. Wat gezegd werd, weten we niet. Toen we Dibi de dag na het drama in Luik uit zijn cel haalden voor het ontbijt, had hij een grote grijns op zijn gezicht. Voor ons was het duidelijk: zijn leerling had zich onderscheiden.”

Volgens het rapport en de cipiers had Herman ook contact met twee mannen die betrokken waren bij de aanslagen van Parijs: de Algerijn Jamal Eddine Ouali (42) en Mohamed Bakkali (27). Bakkali werd zes maanden geleden naar een andere gevangenis overgeplaatst.

De kwartierchef schreef in zijn rapport geen aanbevelingen. Ook niet om het verlof van Herman twee dagen later tegen te houden. “Dat is de taak van de directie.”(cel, cds, me)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws