Direct naar artikelinhoud
Handelsoorlog

Europese kritiek op handelsoorlog: "Invoerheffingen zijn illegaal"

Amerikaans president Donald Trump en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron.Beeld REUTERS

Emmanuel Macron heeft gisteravond in een telefoongesprek met Donald Trump gezegd dat zijn beslissing om de importheffingen op Europees staal en aluminium te verhogen "illegaal" zijn, "een vergissing" en dat de Europese Unie "hard en proportioneel" zal terugslaan. Ook andere Europese leiders uiten kritiek.

De Franse president, die vriendschappelijke banden aanknoopte met zijn Amerikaanse ambtgenoot, riep Donald Trump ook op om samen te werken met de Europese Unie, China en Japan om de regels van de Wereldhandelsorganisatie te versterken. Dat heeft het Elysée laten weten. Hoe Trump reageerde, is niet bekendgemaakt.

Ook andere Europese leiders uitten felle kritiek op de heffingen. De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz, die op weg is op weg naar de G7-ontmoeting in het Canadese ski-oord Whistler, zegt dat "het Amerikaanse besluit om heffingen in te stellen op de import van staal en aluminium onwettig is en slecht voor de internationale betrekkingen."

Scholz: "Dit eenzijdige besluit is verkeerd en naar mijn mening in strijd met het internationaal recht." Hij beloofde alvast dat Europa "streng en wijs" zal reageren op het Amerikaanse besluit. De minister zei dat de EU bereid is om met de VS over tarieven te praten, maar pas nadat Washington permanente vrijstellingen van de staal- en aluminiumtarieven zal verlenen.

Duits minister van Financiën Olaf Scholz.Beeld REUTERS

Lees ook: Handelsoorlog ontbrandt tussen VS en EU: Trump voert heffingen op staal in

Juncker

De Amerikaanse president Donald Trump voerde in maart al importtarieven in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Destijds kreeg een groep landen waaronder de EU, Canada en Mexico, waarvoor nu alsnog de heffingen gaan gelden, nog respijt. Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie noemde de heffingen, die vanochtend van kracht worden, direct "ongerechtvaardigd en onaanvaardbaar".

Ook uit eigen rangen komt er kritiek op Trumps beslissing. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, liet weten dat hij het er niet mee eens is. "De actie treft onze bondgenoten terwijl we net met hen zouden moeten samenwerken om oneerlijke handelspraktijken van landen als China aan te pakken", zei Ryan. 

Lees ook het standpunt van Bart Eeckhout: Europa moet leren om het heft meer in eigen handen te nemen