Rampenplan opgeheven na modderstromen

Door het noodweer van vrijdag ontstonden modderstromen in Tongeren. Het water met bruine smurrie stroomde ook huizen binnen, waardoor de gemeentelijke fase van het rampenplan er een tijdlang werd afgekondigd. Ook in Luik was er heel wat hinder.

pvm, nadb

De provincie Limburg krijgt het al sinds vrijdagochtend te verduren. Er waren verschillende blikseminslagen in Maaseik, Kortessem en Gingelom. Tongeren kampte met hevige onweersbuien, waardoor modderstromen ontstonden. Het water met bruine smurrie stroomde ook huizen binnen. De gemeentelijke fase van het rampenplan werd er afgekondigd, maar momenteel werkt de gemeente via operationele coördinatie. Alle operationele diensten van de brandweer en het stadswerkhuis zijn er volop in de weer. Vooral de Truiense deelgemeente Velm is getroffen. Volgens het stadsbestuur zijn alle wachtbekkens in werking en worden ze continu gemonitord. In Sint-Truiden kwam de parking van het station blank te staan, waarop voertuigen moesten weggetakeld worden.

De brandweer heeft versterking gekregen van de civiele bescherming in Oost-Limburg.

In Spa is een crisiscentrum geopend na overstromingen in de binnenstad. De gemeente vraagt inwoners om zich niet naar het centrum te begeven en weg te blijven van de waterstromen.

Politiewagen meegesleurd

In Oost-Vlaanderen waren er donderdagavond al problemen. Vooral de streek rond Zottegem en Zwalm werd getroffen door wateroverlast. De brandweer kreeg er afgelopen nacht tientallen oproepen voor ondergelopen kelders en straten.

In de provincie Luik waren vooral de gemeenten Herve, Soumagne en Dalhem de klos. De brandweer kreeg er tientallen oproepen voor ondergelopen straten en kelders. Verschillende straten en wegen in de wijdere regio werden afgesloten voor het verkeer, tot in het stadscentrum van provinciehoofdstad Luik.

In de gemeente Fléron werden een politiewagen en personenwagen meegesleurd door het water. Vrijdagochtend, kwam een persoon met zijn auto door het slechte weer vast te zitten in een straat in Fléron. Hij verwittigde de politie, die ter plaatse kwam om te helpen. De politie kon de bestuurder uit zijn voertuig halen en hem in veiligheid brengen. Zijn wagen en die van de politie werden echter meegesleurd door het water. Gewonden vielen er niet.

Openbaar vervoer

Het treinverkeer op spoorlijn 42 tussen Luik en het Groothertogdom Luxemburg ondervindt ook hinder van de zware regenval. Op foto's die de NMBS via Twitter verspreidde, lijkt een trein aan een overweg wel een boot geworden. De spoorwegmaatschappij waarschuwt dat het onderbroken verkeer op lijn 42 ook een impact heeft op andere lijnen in de regio. Reizigers kunnen best de app of website van de NMBS raadplegen voor meer informatie over hun trein.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Speciaal noodnummer

Intussen blijft het speciale noodnummer 1722 nog zeker tot zaterdagmiddag geactiveerd voor niet-dringende brandweeroproepen. Er wordt gevraagd alleen het noodnummer 112 te bellen als er iemand potentieel in levensgevaar is. In alle andere gevallen bel je 1722. Dat nummer maakt dat de noodcentrales 112 niet overbelast raken en dat mensen in levensgevaar niet nodeloos moeten wachten.

De afgelopen week kreeg het niet-dringende nummer al 1.348 oproepen over het onweer, de meeste uit Antwerpen.