Rajoy kreeg na zijn korte toespraak een staande ovatie van zijn fractie.
Volledig scherm
Rajoy kreeg na zijn korte toespraak een staande ovatie van zijn fractie. © EPA

Spaanse regering valt, emotionele premier Rajoy neemt afscheid: "Bedankt, Spanjaarden, en veel geluk"

Spanje heeft een nieuwe premier: Pedro Sánchez. De vorige Spaanse premier Mariano Rajoy heeft in het parlement in Madrid zijn afscheid aangekondigd. Hij deed dat net voor de stemming over de motie van wantrouwen tegen hem, die hij ook verloor. "Het was een eer premier van Spanje te zijn", zei een geëmotioneerde Rajoy. "Bedankt Spanjaarden, veel geluk." Zijn opvolger wordt de sociaaldemocraat Pedro Sánchez, maar mogelijk komen er ook snel nieuwe verkiezingen.

98 reacties

  • GERARD DE PELECIJN

    6 jaar geleden
    Veel geluk, ja, want het ongeluk hebben ze al gehad en nog...
  • Roland Vanlerberghe

    6 jaar geleden
    Hopelijk nu een regering die de dialoog verkiest boven de wapenstok en daarmee de situatie met Catalonië normaliseert, wat kon voor Baskenland moet ook kunnen voor Catalonië.
  • Andrei Labenskyi

    6 jaar geleden
    "Progeresief links"? Zoals in Venezuela en Nicaragua? hihihi.....
  • François Schelfhout

    6 jaar geleden
    Lees eens de Spaanse kranten en ge hebt direkt een andere kijk op de situatie in Spanje !
  • Luc Van Bogaert

    6 jaar geleden
    Een duidelijke klap voor conservatief-rechts, eindelijk hoop voor een progressief-linkse regering en dus ook hoop voor Catalonië en Baskenland.
  1. Mariano Rajoy morgen geen premier meer van Spanje: Basken, Catalanen en socialisten brengen hem ten val

    Mariano Rajoy morgen geen premier meer van Spanje: Basken, Catalanen en socialis­ten brengen hem ten val

    De Baskische Nationale Partij (PNV) heeft bekendgemaakt dat ze de motie van wantrouwen tegen premier Mariano Rajoy zal steunen. Ook de Catalaanse nationalisten zullen de motie die de socialistische oppositieleider Pedro Sánchez heeft ingediend, goedkeuren. Met de stemmen heeft Sánchez een meerderheid in het Spaanse parlement, en heeft hij morgen voldoende stemmen om Rajoy ten val te brengen en zelf premier te worden. Voorlopig wil Rajoy de eer niet aan zichzelf houden, zegt zijn partij vanavond.
  2. KIJK. Heldhaftige politieagenten kunnen 8-jarig meisje redden uit brandend appartement

    KIJK. Heldhafti­ge politie­agen­ten kunnen 8-jarig meisje redden uit brandend apparte­ment

    Het Henderson Police Department in Nevada heeft een 8-jarig meisje kunnen redden uit haar woonplaats waar een brand woedde. Bij aankomst ziet de politie hoe de ramen van het appartement al verbrijzeld waren en er rook en vlammen uit het appartement kwamen. Volgens informatie van de agenten zitten binnen een kind en haar moeder vast en dus besluiten ze het appartement binnen te gaan. Eenmaal binnen wordt een 8-jarig kind al snel aangetroffen. Het meisje is duidelijk overstuur en roept de hele tijd om haar moeder. Uiteindelijk worden nog twee honden gered uit het appartement. Voor de rest blijkt er niemand aanwezig.