Direct naar artikelinhoud
Smartphones

"Nieuwe iPhone-software waarschuwt als u uw telefoon te veel gebruikt"

"Nieuwe iPhone-software waarschuwt als u uw telefoon te veel gebruikt"
Beeld ANP

Spendeert u wel eens te veel tijd aan uw smartphone? Nieuwe software van Apple kan dat probleem voor u oplossen, volgens een nieuw gerucht waarover Bloomberg bericht. In de nieuwe versie van besturingssysteem iOS, die maandag gepresenteerd wordt, zou een tool zitten die u helpt uw iPhone en iPad af en toe weg te leggen.

Apple stelt volgende week op het jaarlijkse ontwikkelaarscongres in San José het nieuwe besturingssysteem iOS 12 voor. Doorgaans wordt op het congres een reeks vernieuwingen voorgesteld om de iPhone aantrekkelijker te maken en mensen aan te moedigen om hem meer te gebruiken. Dit jaar zou dat dus wel eens anders kunnen zijn.

Volgens Bloomberg lanceert Apple volgende week een nieuwe instelling die 'Digital Health' heet, en die gebruikers toont hoe en hoelang ze hun iPhone en iPad gebruiken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, is niet duidelijk. Mogelijk is de nieuwe tool vergelijkbaar met andere software die registreert hoe lang apps open staan en gebruikers toelaat een limiet in te stellen.

Te verslavend

Het gerucht komt er na kritiek eerder dit jaar, onder andere van aandeelhouders van Apple, dat het bedrijf zijn telefoons te verslavend maakt.

Google presenteerde vorige maand gelijkaardige instellingen voor de toekomstige Android P. Het nieuwe besturingssysteem bevat instellingen om de tijd te registreren die u aan apps spendeert. Bovendien kunt u ervoor kiezen het scherm van uw telefoon minder en minder aanlokkelijk te maken naarmate uw bedtijd nadert.

Ook in iOS 11 is het al mogelijk om gegevens te zien over uw gebruik van verschillende apps. Deze tool focust echter op het batterijgebruik. U vindt de tool onder 'Batterij' in het instellingenmenu. Als u het klokje rechts aantikt, krijgt u te zien hoelang u elke app gebruikt hebt.