Wilde Crombez minister Vandeput doen aftreden met vervalste mails?

© rr

De informatie in de mails die SP.A gebruikte om aan te tonen dat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) al beslist heeft over de aankoop van de nieuwe F-35’s, is wel degelijk correct. Dat stelde voorzitter John Crombez op Radio 1, nadat legerbronnen in De Morgen stelden dat de mails waarschijnlijk vals zijn.

lej

De twee mails die SP.A-voorzitter John Crombez afgelopen woensdag in de openbaarheid bracht om aan te tonen dat de hele vervangingsprocedure voor de F-16’s een ‘groot rookgordijn’ is, zijn niet koosjer. Dat zeggen zes anonieme legerbronnen in De Morgen. Ze verwijzen daarbij onder andere naar het taalgebruik in de mails, die als onderwerp ‘CONFIDENTIEEL’ meekregen, waar in het leger ‘CONFIDENTIAL’ gebruikt wordt.

Fouten

De Morgen contacteerde zes militaire bronnen, onder wie ook rabiate tegenstanders van Vandeput en de vervangingsprocedure. Uit de opeenstapeling van vormelijke en inhoudelijke fouten besluit de krant dat de mails waarschijnlijk vals zijn, maar sluitend bewijs kan niemand aandragen. Er zou sprake zijn van negen inhoudelijke en vormelijke fouten. Zo is in de mails sprake van een "F16-Block 20", maar dat is terminologie die een legerofficier, die de mail verstuurd zou hebben, niet zou gebruiken. Een ander element zijn de afkortingen voor militaire rangen die gebruikt worden, en niet gangbaar zijn in het leger. In de tweede mail, uit september 2017, staat dat luitenant-kolonel Decrop in opdracht werkte van kolonel Harold Van Pee. Ook dat klopt niet.

Crombez is er zeker van dat Vandeput de twee mails gekregen heeft. De defensieminister reageerde woensdagavond in Terzake als door een wesp gestoken. "Ze zien ze vliegen bij de sp.a", klonk het. "Het is allemaal gefabriceerd materiaal."

Crombez verdedigde zich zaterdagochtend op Radio 1. "Van negen van de elf documenten over de vervanging van de F-16’s waar we de hand op konden leggen, hebben we de authenticiteit kunnen checken", verdedigde Crombez zich zaterdagochtend in De Ochtend. "Van deze twee mails konden we dat niet, maar we hebben wel bronnen kunnen raadplegen om te checken dat de informatie die in die mails staat, de minister heeft bereikt."

"Zeker"

"Ik ben zeer zeker van mijn stuk", aldus Crombez over de informatie in de mails. Hij gelooft niet dat die hem opgestuurd zouden zijn om de geloofwaardigheid van SP.A te schaden. "Dat lijkt mij voer voor romans. Maar zelfs als dat zo zou zijn, laat ons de authenticiteit van die documenten dan in het parlement bespreken. Maar dat blokkeert de meerderheid."

"We zullen alles naar buiten brengen", beloofde de SP.A-voorzitter tot slot. "Dan kan iedereen zien wat we hebben en wat we gecheckt hebben."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen