Actievoerders eisen rechtvaardigheid voor Mawda met mensenketting: “Onmenselijk uitwijzingsbeleid”

© BELGAONTHESPOT

In Gent hebben een driehonderdtal actievoerders zaterdagavond een ketting van mensen en kinderkleren gevormd, om rechtvaardigheid te eisen voor Mawda, het meisje dat werd doodgeschoten tijdens een politieachtervolging in Bergen. De actie valt samen met een campagnebezoek van de N-VA aan Gent van Theo Francken, Jan Jambon en Geert Bourgeois. De betogers stellen dat de partij aan “racistische haatzaaierij” doet, maar ze willen geen confrontatie met de politici.

De mensenketting werd gesteund door een dertigtal sociale organisaties. Ze eisen onder meer een onafhankelijk onderzoek naar de dood van Mawda, de onmiddellijke stopzetting van uitwijzingen en de sluiting van de gesloten asielcentra, de regularisatie van alle mensen zonder papieren en de systematische veroordeling van racistische uitspraken en geweld.

Volgens de actievoerders weigeren Francken als staatssecretaris voor Asiel en Migratie, en Jambon als minister van Binnenlandse Zaken enige verantwoordelijkheid op te nemen. “Erger, ze blijven volop vasthouden aan een onmenselijk uitwijzingsbeleid en de jacht op migranten. Voor N-VA-leider Bart De Wever zijn de ouders zelfs schuldig aan de dood van hun dochtertje”, stellen de organisatoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen