Direct naar artikelinhoud
Tennis

Trieste aftocht in Parijs: zwalpende Goffin na viersetter onderuit tegen nummer 72 van de wereld

Trieste aftocht in Parijs: zwalpende Goffin na viersetter onderuit tegen nummer 72 van de wereld
Beeld Photo News

Gisteren de triomf, vandaag de trieste aftocht. Het verhaal van David Goffin op Roland Garros zit erop. De Luikenaar haalde tegen Marco Cecchinato (ATP 72) nooit zijn gebruikelijke niveau en ging onderuit in vier sets. Het werd 7-5, 4-6, 6-0 en 6-3. "Ik heb gisteren te veel energie verloren", verklaarde Goffin na afloop.

Een evenaring van zijn beste prestatie aan de Porte d'Auteuil: dáár was het David Goffin vandaag om te doen. In 2016 schaarde de Luikenaar zich al eens bij de laatste acht. Gezonde ambitie trouwens, wetende dat Goffin zijn twee vorige confrontaties met Cecchinato winnend kon afsluiten. Vorige maand zette hij de 25-jarige Siciliaan nog met 5-7, 6-2 en 6-2 opzij in Rome. "Maar ik voel me een nieuwe en geconcentreerde Cecchinato. Mijn opslag draait goed en ik ben een complete speler geworden", verklaarde de man uit Palermo, die in de derde ronde verrassend tiende reekshoofd Carreño Busta uit het tornooi kegelde, voor aanvang. 

Set één prooi voor Cecchinato

Beide spelers gunden mekaar weinig op de eigen service in een gelijkopgaande eerste set. Een gezondheidswandeling werd het zeker niet, dat bleek al snel duidelijk. Cecchinato toonde zich met een uitstekende service en gevarieerd tennis een taaie klant. Amper op een foutje te betrappen. Tot 6-5 bleven beide heren 'on serve', maar dan sloeg de Siciliaan toch toe. Op de opslag van Goffin was het derde setpunt raak: 5-7. Werk aan de winkel.

Set één prooi voor Cecchinato
Beeld BELGA

Heropstanding

Bij een 3-2-achterstand in set twee een beeld dat we niet graag zien. Door hinder aan de schouder vroeg Goffin om een medische time-out. Maar de hulp van de kinesist legde onze landgenoot geen windeieren. Bij 3-3 ging hij een eerste keer door de opslag van Cecchinato. Een break die bevestigd werd. Gevolgd door frustratie aan de kant van Cecchinato, wiens racket kennismaakte met het gravel. Goffin vond stelselmatig het juiste ritme - terwijl Cecchinato zijn niveau van de eerste set niet kon aanhouden - en pakte de tweede set met 6-4. 

Heropstanding
Beeld Photo News

Oplawaai

Trein vertrokken? Toch niet. Cecchinato maakte van de gelegenheid gebruik om na de tweede set te bezinnen in de catacomben. Goede beslissing, zo bleek. In een mum van tijd keek Goffin in de derde set tegen een 5-0-achterstand aan. Harde realiteit. Credits ook naar Cecchinato, van wie véél energie uitging. Regelmatig een dropshot tussen de harde slagen – hij is er niet vies van. Bij Goffin ging intussen zowat elke lange rally verloren. Uiteindelijk kon onze landgenoot geen enkel game bemachtigen in set drie. Een droge 6-0 om de oren. Pijnlijk. 

Oplawaai
Beeld BELGA

Goffin met de rug tegen de muur. En ook al liep hij uit tot 3-2 én een break voorsprong, je had amper het gevoel dat de zege nog binnen handbereik was. Daarvoor zaten er véél te veel ongedwongen fouten in zijn spel - 51 uiteindelijk, tegenover 33 winners. Cecchinato rook meer dan ooit zijn kans om na het nummer elf nu ook het nummer negen op de ATP ranking huiswaarts te sturen. En zo gebeurde. Goffin kon ditmaal geen vijfde set uit de brand slepen en verloor de vierde set met 6-3. Het schip strandt in de vierde ronde. 

Oplawaai
Beeld Photo News

"Te veel energie verloren tijdens vorige wedstrijd"

"Ik was wat moe, en vond onvoldoende energie om te strijden zoals gewoonlijk", reageerde een ontgoochelde David Goffin. "Ik had goed geslapen, maar denk toch dat ik te veel energie heb verloren met mijn wedstrijd van gisteren, vooral mentaal. Het was een zware strijd. Ook vandaag was het zwaar, en ik kon mijn niveau niet optillen om er opnieuw overheen te gaan", analyseerde Goffin zijn nederlaag tegen Cecchinato. "Hij was erg constant, bewoog goed en was heel dynamisch. Ik wilde soms wat forceren om het punt te maken, maar dat is niet mijn spel, en daarom begon ik fouten te maken. Ik had slechte benen, geen jus, waardoor het moeilijk was. Ik verloor zelfs de mentale helderheid. Het was echt geen goeie partij."

Goffin maakte zondag 51 ongedwongen fouten. "Ik ben ontgoocheld, dat is zeker. Tijdens een grandslam is het vooral de mentale frisheid die cruciaal is. Het is niet normaal hoeveel energie dat opslorpt, zeker omdat ik al twee keer een vijfsetter speelde. Het is iets waar ik nog aan moet werken, om het langer te kunnen volhouden en zo nog een extra stap te zetten."

"Te veel energie verloren tijdens vorige wedstrijd"
Beeld Photo News

Cecchinato: "David is één van de beste spelers ter wereld"

 "Dit is een droom." Het waren de woorden van Marco Cecchinato (ATP 72) na zijn zege  tegen David Goffin (ATP 9) in de vierde ronde van Roland Garros. De 25-jarige Italiaan, die voor deze editie van Roland Garros nog nooit een duel won tijdens een grandslamtoernooi, staat tegen alle verwachtingen in in de kwartfinales in Parijs.

"Het is ongelooflijk", opende Cecchinato na afloop. "In de eerste ronde stond ik twee sets in het krijt tegen de Roemeen Marius Copil (ATP 94) en leek de uitschakeling nabij. En nu sta ik in de kwartfinales. Ik heb voor het eerst David verslagen, één van de beste spelers ter wereld. Ik weet niet wat zeggen, maar ik ben heel blij. Dit is fantastisch, de beste periode uit mijn leven."

Cecchinato had voordien nog nooit een toptienspeler geklopt. Iets meer dan twee weken geleden verloor hij nog van Goffin in Rome. "Maar ik heb altijd kwaliteiten gehad", counterde de Siciliaan. "Ik wacht niet meer op fouten van mijn opponenten, maar zoek zelf op agressieve wijze de punten. Ik heb een harde slag, maar bezit meerdere wapens om de tegenstand het moeilijk te maken. Bovendien speel ik vanaf het begin van mijn matchen zeer geconcentreerd.

In de kwartfinale wacht nu Novak Djokovic (ATP 22). "Het wordt een plezier tegen hem te spelen", besloot Cecchinato. "Maar eerst moet ik mezelf goed verzorgen. Ik heb al een ijsbad genomen, maar ook een massage is nodig."

Cecchinato: "David is één van de beste spelers ter wereld"
Beeld EPA
Cecchinato: "David is één van de beste spelers ter wereld"
Beeld BELGA