Belgische soldaten in vizier van ISIS: “Zeer ernstige dreiging”

© afp

Een berucht kopstuk van terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) heeft namen en foto’s van vier Belgische militairen verspreid. “Een opdracht voor mijn broeders in België” vermeldt Rachid Kassim erbij. Uit zijn mond is dat een duidelijke oproep tot terreur tegen de soldaten. Leger en gerecht nemen de dreiging zeer ernstig, aldus Het Laatste Nieuws. "Maar toch mogen we niet toegeven aan angst", klinkt het bij minister van Defensie Seven Vandeput.

mtm

De foto’s van de Belgische soldaten zijn maandag verschenen op een kanaal op berichtendienst Telegram dat door de Fransman Kassim wordt beheerd vanuit Irak.

Zijn boodschappen zijn toegankelijk voor een 300-tal volgelingen en de man probeert zowat iedere dag om sympathisanten in Europa tot terreur te bewegen. Ook speelde hij zo goed als zeker een rol bij de aanslag op de kerk in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray, waarbij priester Jacques Hamel (86) om het leven kwam.

Dat uitgerekend die Kassim de foto’s heeft gepost - telkens met de volledige naam en vaak ook met de woonplaats van de betrokkene - maakt het leger en de veiligheidsdiensten dan ook erg ongerust. Op uitdrukkelijke vraag van het federaal parket hield de krant de informatie 24 uur achter, zodat er in de beveiliging van enkele personen kon worden voorzien.

Facebook

De foto’s en de identificatiegegevens bleken afkomstig van hun Facebookpagina’s. Die zijn al aangepast nadat Defensie dinsdagochtend met spoed veiligheidsbriefings ingelast heeft. Legerchef Marc Compernol benadrukt nog eens dat militairen extra moeten opletten met wat ze op sociale media zetten. "We zijn daar uiteraard over bezorgd", zei hij woensdagochtend op Radio 1. "We hebben de betrokkenen meteen verwittigd en gezegd dat ze voorzichtiger moeten zijn."

Vandeput: "Niet toegeven aan angst"

Met het verspreiden van namen en foto's van Belgische soldaten tracht IS angst en terreur te zaaien, "maar daar mogen we niet aan toegeven". Zo reageert minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) op het nieuws dat ISIS-kopstuk Rachid Kassim de gegevens van verschillende Belgische soldaten verspreid heeft.

De foto's van zes militairen verschenen maandag op de berichtendienst Telegram. Ze worden ook bij naam genoemd en bij de meesten staat ook hun woonplaats vermeld. Al die informatie lijkt afkomstig van hun eigen Facebookpagina's, schrijft Het Laatste Nieuws woensdag. Het leger en de veiligheidsdiensten hebben een onderzoek geopend, ook al omdat Kassim "een opdracht voor mijn broeders in België" bij de berichten schreef.

Bij monde van zijn woordvoerster zegt defensieminister Vandeput dat het verspreiden van de gegevens "een manier is om angst en terreur te zaaien. Maar dat mogen we niet aan ons hart laten komen en daar mogen we niet aan toegeven".

Vandeput wijst erop dat er al eerder veiligheidsmaatregelen zijn genomen (waarover niet kan worden gecommuniceerd) en dat de militairen consignes hebben gekregen over het gebruik van sociale media.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen