Direct naar artikelinhoud
Tennis

David Goffin: "Ik had gewoon geen jus in de benen"

David Goffin moet zich helemaal strekken om bij een hoge bal te kunnen. Hij vocht op de Court Suzanne Lenglen in Parijs, maar was mentaal te vermoeid.Beeld Photo News

Drie dagen na elkaar op de Court Suzanne Lenglen, een matig niveau, een weerbarstige arm en Marco Cecchinato waren er te veel aan voor David Goffin. Zonder pardon eruit in de achtste finale van Roland Garros. Ontgoochelend.

Gaël Monfils mocht dan wel vier matchpunten gemist hebben in hun tweedaagse slooppartij, hij slaagde er uiteindelijk toch in om David Goffin (ATP 9) te kraken. Jammer genoeg voor de Fransman ging de Luikenaar pas op zondag neer, tegen de Italiaan Marco Cecchinato (ATP 72).

"Ik had geen energie meer", moest Goffin toegeven. "Het was nooit vloeiend of dynamisch. Hij was goed en speelde sterk met zijn topspinbackhand en precieze opslag en forehand. Ik stond zelden fatsoenlijk gepositioneerd. Daardoor begon ik te forceren en alleen met mijn arm te slaan, waar dan fouten uit voortkwamen (liefst 51 ongedwongen fouten, FDW). Dat was totaal niet mijn tennis. Het was dan ook geen grote match van mijn kant."

Gemist duel met Djokovic

Voor aanvang van Roland Garros had Goffin nog gestoeft over zijn excellente fysieke voorbereiding. Zat het dan allemaal in zijn hoofd? "Ik heb geen grote fysieke problemen", zei de 27-jarige Luikenaar, die bij 2-3 in de tweede set wel de kinesist op de baan vroeg om naar zijn arm te kijken. "Bij de service had ik gewoon een zware arm. Maar het zat hem vooral in mijn benen. Ik had gewoon geen jus, kon mijn energiepeil niet boosten. Daardoor miste ik luciditeit op bepaalde ballen. Deze match was van mijn kant qua intensiteit één vlakke lijn, ik kreeg er geen pieken in."

Ondanks zijn matig niveau kreeg Goffin in de vierde set zelfs nog kansjes om zich terug in de partij te knokken. "Ik probeerde met mijn return nog wat schade aan te richten", zuchtte hij. "Maar zo zit mijn spel, waarbij ik normaal het ritme opleg, niet in elkaar."

Goffin laat zo een mooie kans schieten. Tegen Cecchinato, die nog nooit een wedstrijd op grandslamniveau had gewonnen voor deze Roland Garros, had hij zelfs niet 100 procent moeten zijn, terwijl Novak Djokovic in de kwartfinale - en na een dag rust - ook niet onhaalbaar zou geweest zijn. De Serviër is nog steeds aan het zweten op zijn comeback, waardoor hij er hier in Parijs eerder gespannen bij loopt.

'Ik had geen passages waarin ik mijn niveau kon optrekken. Het was erg wisselvallig'
David Goffin

"Dit is dan ook een ontgoocheling", zei het achtste reekshoofd. "We gaan nu proberen te werken opdat ik het in de toekomst langer zou kunnen volhouden. Ik weet dat de mentale frisheid in de grandslamtoernooien een zeer belangrijk aspect is want je verbruikt hier echt wel veel energie. Die vijf sets in de eerste ronde (tegen Haase, FDW) en vijf sets gisteren (tegen Monfils, FDW) deden me geen goed. Om dan enkele uren later terug de baan op te moeten, was heel zwaar, zeker met mijn spelstijl. Als daar iets miniems niet draait, dan ondervind je dat heel snel. Alles moet tiptop zijn opdat mijn slagen en mijn benen er staan en ik me goed voel."

Zelfs het publiek lag lam bij zoveel onvoorziene en ongeziene lamlendigheid van Goffin. "Ik heb dan ook geen passages gehad waarin ik mijn niveau kon optrekken. Het was erg wisselvallig. Nogal wat fouten en geen momenten waarin de beide spelers samen goed speelden. Daardoor konden de fans ook niet echt in de match komen of mij helpen."

Toch Belgisch succesje

Helaas moet Goffin dus zijn koffers pakken op Roland Garros, maar toch presteerden hij en Elise Mertens iets unieks. Voor het eerst stootten een Belgische man en vrouw in Parijs in hetzelfde jaar door naar de achtste finales. Op Wimbledon en US Open gebeurde het elk vier keer. Met dank aan Kim Clijsters, Justine Henin, Yanina Wickmayer, Xavier Malisse en Olivier Rochus.

Met een demonstratie-driedaagse in Deauville (13-16 juni) en het toernooi van Queen's (18 juni) als grasvoorbereiding op Wimbledon (2 juli) heeft David Goffin nu even tijd om bij zijn positieven te komen.