Direct naar artikelinhoud
Concerttips

Van Beck tot Arctic Monkeys: deze concerten mag u deze week niet missen

Arctic Monkeys staan spelen dit weekend op Best Kept Secret.Beeld Getty Images

U wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.

1. Best Kept Secret

Het geheim voor de beste mayo hebben wij tot op vandaag nog steeds angstvallig weten te bewaren, maar het geheime recept voor uitmuntende festivals hebben de Nederlanders wél ontcijferd. Best Kept Secret is in enkele jaren uitgegroeid tot een parel van een festival, dit jaar met namen als Arctic Monkeys, The National, Future Islands, Unknown Mortal Orchestra, LCD Soundsystem en Four Tet. ‘t is niet (zo) ver, ‘t is niet (zo) duur, je kan er met je tenen in het water naar topmuzikanten turen, en ook op culinair vlak mikken ze op kwaliteit. Gesjellug!

Van 8/6 tot 10/6 in de Beekse Bergen, Hilvarenbeek, Nederland.

2. Swim With the Current

Swim With the Current mag dan doen vermoeden dat het festival in deSingel zomaar mee kabbelt met de goegemeente, maar veel van de acts zwemmen net met succes tegen de mainstream in. Op 8 juni zijn onder andere SHHT en Nordmann de zalm van dienst, op 9 juni spelen onder andere Blu Samu, Jenny Cabral en MUGWUMP voor forel. Subbacultcha staat mee garant voor vernieuwende sounds, maar dat wil niet zeggen dat het af en toe niet gewoon fris en mooi mag zijn – ook Faces on TV, Khruangbin en Tin Fingers tekenen present.

07/06 in deSingel, Antwerpen.

3. Sparks

Het is vast geen toeval dat de Engelse cultband Sparks in de Arenbergschouwburg optreedt, en niet in een klassieke concertzaal. De gebroeders Mael gaan sinds hun doorbraak in de 1974 resoluut voor full-on theatraliteit. ‘This Town Ain’t Big Enough for the Both of Us’ is een compleet geschifte cultclassic uit de Britse popgeschiedenis die je live moet gehoord hebben, en Sparks is gewoon kwaliteit van de oude stempel. Kan niet fout gaan.

Op 7/6 in de Arenberschouwburg, Antwerpen.

4. Pitou + Jay Som

Jay Som heeft het heerlijke DIY-geluid dat zo eigen is aan bands uit het zuiden van de Verenigde Staten, ideaal voor deze tijd van het jaar. Die sound heeft ze niet gewoon gestolen van andere indie-artiesten, maar komt voort uit haar eigen slaapkamer, waar ze alles zelf opnam. Ook de Amsterdamse Pitou gebruikt liefst te weinig materiaal dan te veel, en maakt zo muziek die gestript is van alle overbodige toeters en bellen. Zachte melodieën, weemoedige harmonieën en een paar stevige vrouwelijke stembanden die toch breekbaar en helder zijn als Libanees glas. Om nostalgisch bij te zwijmelen.

Op 5/6 in de AB, Brussel.

5. Strangelove, A Queer Festival

De Antwerpse feest- en expositieruimte is sowieso een plek voor het niet alledaagse, maar één keer per jaar verandert Het Bos in een geschifte cakewalk voor iedereen die het waagt om zijn/haar brein open te stellen voor alle vragen en mogelijk hypotheses rond wat gender, seksualiteit en identiteit betekenen. Onder andere Elko Blijweert verzorgt er een live soundtrack bij Sins of the Fleshapoids, de camp scifiklassieker uit 1965. Het slotfeest wordt ingezet door Hard Ton, twee Italianen die opereren op het raakvlak –wij wisten ook niet dat het bestond – tussen disco en metal. Legendarisch en not for the narrow minded.

Op 8/6 en 9/6 in Het Bos, Antwerpen.

6. Palestine Night

Een week lang wordt in BOZAR de Palestijnse verzetscinema gevierd met documentaires, langspeelfilms en debatten. Samen met Cinema Galeries organiseren ze ook de muzikale poot van het festival in C12. Verwacht geen traditionele Midden-Oosters fluitspel, maar trappy hiphop en snoeiharde electronica.

Op 8/6 in C12, Brussel.

7. Chihei Hatakeyama

Op het debuutalbum van Chihei Hatakeyama, Minima Moralia, staan nummers als ‘Besides a Well’ en ‘Bonfire in a Field’, kortom: het leest als een reeks relaxatie-oefeningen. Maar geloof ons, de ambient van de Japanse producer gaat veel verder dan wat hete stenen of tenengewiebel. Geïnspireerd op het boek Minima Moralia: Reflections on a Damaged Life van de twintigste-eeuwse filosoof Adorno laat Hatakeyama er geen twijfel over bestaan dat zijn plaat over stilte een zekere vorm van maatschappijkritiek bevat. Fabelachtige ambiënt die ontroert tot in de kern.

Op 10/6 in de AB, Brussel.

8. Beck

Beck Hansen wordt dit jaar 47, waarmee hij al twintig jaar de leeftijd overschrijdt waarop muzikale legendes behoren te sterven. Raar, want Beck ìs een legende, maar niet degene die legendarisch slecht gedrag vertoont, integendeel. Naast zijn achtergrond in de Scientology is Beck een muzikant die al zo’n kwarteeuw bijna niets anders dan goede ideeën produceert, waar zijn nieuwe plaat niet in het minst getuige van is. Toegegeven, de meningen waren verdeeld over popplaat Colors. Maar vijfentwintig jaar kwaliteitswerk afleveren doe je niet met één koud kunstje.

Op 5/6 in de AB, Brussel.

9. Earthgang & JID

 Ze zijn afkomstig uit het zuiden van Atlanta, waar ook OutKast and Future uit voortsproten, en de mosterd haalden ze niet veel verder. EarthGang staat net als hun stadsgenoten voor: muzikale, warme beats met soul, humor en snappy teksten. Rapper J.I.D. besloot na een faliekant afgelopen schoolcarrière dan ook maar aan te sluiten bij het hiphoplegertje dat Atlanta rijk is, en werd dikke vrienden met EarthGang. Niet enkel voor fans van hiphop lekkere kost. 

Op 6/6 in de AB, Brussel.

10. Palm, NAH & Nuit Large 

Le Lac in Brussel is niet meteen een thuishaven voor Vlamingen, maar het is wel een uiterst gezellig stadsbaken zoals enkel de Franstalige ketjes het kunnen fabriceren. Een groezelige, maar poëtische plek met liefde voor de buitenbeentjes. Op zeven juni staan Palm en NAH er, jong geweld uit de kunstzinnige rockregionen. Twee dagen later is het groot feest – wat dat behelst, is nog niet exact vastgelegd, maar een multidisciplinair feest op de ideale balans tussen mooi en maf is wat u zal krijgen.

Op 7/6 in Le Lac, Brussel.