‘Vampierendoder’ riskeert tot 40 jaar cel

© fvv

Voor het eerst in Gent behandelde de correctionele rechtbank gisteren een moordzaak die vroeger voor het hof van assisen zou zijn gekomen. Kris V.M. (38) uit Vurste riskeert jarenlange opsluiting omdat hij in 2014 zijn vriendin onthoofdde. Hij dacht dat ze een vampier was.

Sander Luyten

Het leek wel een eerste schooldag gisteren, voor de correctionele rechtbank. De drie rechters, procureur Bernadette Baeyens en de ervaren advocaten – Christine Mussche, Toon Deschepper en Filip Van Hende – waren voorbereid, maar wisten niet helemaal zeker wat er zou gebeuren. Het was dan ook voor het eerst in Gent dat een moordzaak niet voor het hof van assisen kwam.

Dat kan sinds de invoering van de tweede ‘potpourri-wet’ van minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Met vereenvoudigde procedures wil hij “misbruik, tijdverlies en een hoge werklast en -druk vermijden en zo streven naar een efficiënte Justitie”.

Een van de maatregelen is dat tijdrovende en dure assisenprocessen worden vervangen door correctionele processen. Geen volksjury dus, en ook geen onderzoek dat in de rechtszaal helemaal moet worden overgedaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen