Direct naar artikelinhoud
Festivalzomer

Ook deze muzikanten kijken verlekkerd uit naar de festivalzomer

Ook deze muzikanten kijken verlekkerd uit naar de festivalzomer
Beeld Gerard Herman

Een strandvakantie is niets voor jou? Grote kans dat je deze zomer dan op een van de vele festivalweides vertoeft. Muzikanten Sander Sterkens, Noah Melis en Willem Ardui kijken in ieder geval verlekkerd uit naar de festivalzomer.

Sander Sterkens: "Die machine bleef maar rook spuwen"

Sander Sterkens trekt deze zomer met Geppetto & The Whales naar Dranouter, Pukkelpop en het Duitse Haldern Pop. Toch hoopt hij ook nog andere festivals mee te pikken.

Vier jaar duurde het, maar na de zomer brengt Geppetto & The Whales eindelijk een nieuw album uit: Passages. Voor de opvolger van hun debuut Heads of Woe (2013) trok het Antwerpse folkrockgezelschap naar Amerika, waar ze begin dit jaar enkele weken in afzondering leefden om er in het ijskoude Wisconsin samen met muzikanten van Arcade Fire, Bon Iver en The National nieuwe songs te maken. Waar beter nieuw materiaal voorstellen dan op een wei vol uitzinnige muziekliefhebbers? 

“Ik kijk enorm uit naar de festivalzomer”, verklapt Sander Sterkens. “Vooral omdat we eindelijk weer met Geppetto & The Whales naar buiten komen. Op festivals spelen en alles wat daarbij komt kijken, hoort gewoon bij de zomer. Hoewel ik muziek het liefst luister in een intieme setting, vind ik dat je nieuwe muziek toch nergens beter kan ontdekken en intenser kan beleven dan op de wei. Festivals zijn zoveel meer dan muziek: overnachten op de camping en de chillmomenten tussen de optredens door. Dat geeft een extra dimensie.”

'Festivals zijn zoveel meer dan muziek: overnachten op de camping en de chillmomenten tussen de optredens door. Dat geeft een extra dimensie.'
Sander Sterkens

Top 

Dat magische kantje van festivals leerde Sterkens al vroeg kennen. “Een van de eerste keren dat ik naar Pukkelpop ging – ik moet zestien zijn geweest – speelde het IJslandse Sigur Rós toen de avond over Kiewit viel. Samen met een vriend vond ik vlak bij de PA-installatie een open plek in de massa. Daar zijn we toen op de grond gaan liggen, met de ogen gesloten. Hoe de muziek over ons heen spoelde… Pure magie!" 

Flop

Maar voor elk betoverend festivalmoment is er wel een beschamende Spinal Tap-ervaring. Ook Geppetto & The Whales leerde zoals de band uit de legendarische mockumentary This is Spinal Tap (1984) dat er tijdens optredens veel mis kan gaan. “Mijn slechtste festivalherinnering? Dat moet die keer geweest zijn dat we de rookmachine niet meer uitgezet kregen. Na een half uur zagen wij het festivalpubliek niet meer staan, en vice versa. Een leerrijke ervaring, dat wel. Maar niet meteen de ideale omstandigheden voor een optreden.”

Dat weerhoudt er hem alvast niet van om deze zomer opnieuw op ontdekking te gaan en zelfs nieuwe terreinen te betreden. “Ik heb geen lievelingsfestival want daar hebben ze allemaal te veel hun eigen, moeilijk te vergelijken eigenheid voor. Dit jaar trek ik voor de eerste keer naar Dour. Misschien vind ik daar wel mijn favoriete festival.”

Flop
Beeld Gerard Herman

En de favoriete optredens?

1. Jeff Tweedy in OLT Rivierenhof in Deurne, 4 september.
2. The War On Drugs op Pukkelpop, 16 augustus.
3. Nick Cave & The Bad Seeds op Rock Werchter, 8 juli.

Geppetto & The Whales, 3 augustus op Dranouter, 16 augustus op Pukkelpop en 1 september op Haldern Pop.

Noah MelisBeeld Noah Melis

Noah Melis: "Jammer dat Nile Rodgers niet met ons op de foto wilde"

Al weken schuifelt Noah Melis zenuwachtig op zijn drumkruk. Deze zomer staat hij met Bed Rugs immers op hetzelfde podium als Pearl Jam en Arctic Monkeys. In Spanje.

“We hebben veel goesting in onze show op het Mad Cool Festival”, vertelt Bed Rugs-drummer Noah Melis. “Het is de eerste keer dat we in Spanje spelen, en al meteen staan we tussen grote bands als Yo La Tengo en Tame Impala op zo’n bekend festival.” De afgelopen jaren deed Bed Rugs met zijn psychrockalbums 8th Cloud (2012) en Cycle (2015) al vele Belgen en Nederlanders een enkeltje richting hogere sferen cadeau. Met de zésentwintig (!) nieuwe songs op Hard Fun Grand Design hoopt de band nu heel Europa op zijn psychedelische trip mee te nemen. Maar grootheidswaanzin? Dat niet. Want terwijl kwaliteit en kwantiteit hand in hand gaan op Bed Rugs’ dubbelalbum, mist Melis dat evenwicht wel eens op de wei. 

Noah Melis (midden) en de andere Bed Rugs.Beeld Bed Rugs

“Kleine festivals zijn meer mijn ding”, verklapt hij. “Vijf goede groepen zien en gespaard blijven van de grote massa, dat is genieten. Daarom hou ik niet zo van grote festivals. Die mogen gerust minder industrieel worden. Vroeger moest ik rennen van het ene naar het andere podium om alle bands op mijn verlanglijstje te zien, nu prijken daar vaak maar drie bands op. Waarschijnlijk het gevolg van boekingskantoren die hun grote vissen enkel aanbieden als festivals ook een hoop kleine garnalen afnemen.”

Top

Gelukkig zorgen die grote vissen af en toe ook voor indrukwekkende concerten. “Eén van de onvergetelijkste festivalmomenten was een Pukkelpopshow van de IJslandse Björk, op de mainstage. Onbegrijpelijk dat de weide tijdens haar optreden stilaan leeg begon te lopen”, vertelt hij. “Of Wilco, nog zo’n geweldige show op Pukkelpop. Zelden zag ik een concert dat zelfs na twee uur nog niet begon te vervelen. Met dank aan de geweldige gitarist Nels Cline!” Ook op het podium beleefde Melis mooie tijden. “We kregen ooit de eer om het fijne Nederlandse festival Into The Great Wide Open op gang te trekken. Alleen jammer dat Nile Rodgers (legendarische (disco)muzikant en producer, red.) niet met ons op de foto wilde."

Top
Beeld Gerard Herman

Flop

Soms worden hoge verwachtingen nu eenmaal niet ingelost. “Toen Kurt Vile & The Violators in 2013 het Nederlandse Best Kept Secret aandeed, was ik enorm teleurgesteld. Ik had erg naar dat optreden toegeleefd, maar ze speelden zo rommelig dat het me irriteerde – en ik kan best wel wat rommelige muziek verdragen. Gelukkig maakten No Age en Portishead die dag weer helemaal goed.”

Voor deze drie shows koestert Bed Rugs hoge verwachtingen:

1. Yo La Tengo op Mad Cool Festival in Madrid, 12 juli.
2. Ariel Pink, Julia Holter én Flying Horseman in OLT Rivierenhof in Deurne, 30 augustus.
3. Kevin Morby op Boomtown in Gent, 17 juli.

Bed Rugs, 22 juni in Brugge, 23 juni in Brussel, 10 en 11 juli in Portugal, 12 en 13 juli in Spanje en 3 augustus op Linkerwoofer in Antwerpen.

Willem ArduiBeeld Michiel Venmans

Willem Ardui: "Moddermoeras toen de Rode Duivels de boot ingingen tegen Argentinië"

Vorig jaar klom zanger-producer Willem Ardui rechtstreeks vanuit het repetitiehok op het Pukkelpoppodium. Deze zomer doet hij met blackwave. alle andere festivals aan.

blackwave. – bestaande uit rapper Jay Walker en producer Willem Ardui – is gemaakt voor de zomerfestivals. Hun laidback, met jazz en soul doorspekte hiphop komt immers het best tot zijn recht op een zwoele, lichtjes aangeschoten zomeravond. Dat weten organisatoren ook. Want al debuteerde blackwave. vorig jaar nog maar met ep Mic Check, het Antwerpse duo (dat live heel wat versterking krijgt) staat met Rock Werchter, Couleur Café, Gent Jazz en Laundry Day dit jaar op de meest begeerde zomerpodia.

“Toen we met blackwave. begonnen, hoopten we dat Pukkelpop iets voor binnen drie jaar was, maar een half jaar later stonden we er al”, vertelt Ardui. “En het gekke is: dit jaar gaat alles nog tien keer sneller.” Echt uit de lucht valt het niet, want Ardui wist al lang wat hij wilde. “Ik kwam vaak op Rock Werchter en ik herinner me dat ik aan vrienden zei: dit wil ik later ook doen, hier spelen en van muziek mijn job maken. Ik besef nog altijd niet dat ik er binnenkort zelf sta.”

'Toen we met blackwave. begonnen, hoopten we dat Pukkelpop iets voor binnen drie jaar was, maar een half jaar later stonden we er al.'
Willem Ardui

Top

“Vaak wil ik een groep zien waar mijn vrienden liever voor passen en dan ga ik alleen”, vertelt Ardui. En daar heeft hij nog nooit spijt van gehad, want een van zijn beste festivalervaringen beleefde hij in zijn uppie met James Blake. “Hij had toen net een nieuw album uit dat ik de weken ervoor grijs had gedraaid. Na die nummers zo hard gevoeld te hebben, was het ongelofelijk om die eindelijk live te horen en die ervaring met het Pukkelpoppubliek te kunnen beleven. Dat hij die dag niet zijn beste show speelde, kon me écht niet schelen.”

Flop

Terwijl Ardui na Blakes optreden boven de grasmat van Kiewit zweefde, werd hij tijdens Rock Werchter in 2014 zwaar onderuit gehaald. “Die editie had het een week hard geregend en de camping was een echt moddermoeras geworden. Toen de Rode Duivels tijdens het WK in Brazilië de kwartfinale tegen Argentinië verloren – een match die op Rock Werchter op groot scherm te volgen was – was het hek helemaal van de dam. Dat was niet onze meest gezellige festivalavond.” Of hij deze zomer nog tijd heeft om naar de voetbalgoden op het WK in Rusland te kijken? Hopelijk wel, al zal Ardui het de komende maanden wel druk hebben met het backstage ontmoeten van zijn muzikale jeugdhelden. “Ik voel de nood niet om backstage de fan te gaan uithangen, maar als ik D’Angelo of Questlove ontmoet, dan ga ik er toch op afstappen.”

Voor deze twee shows wil blackwave. een WK-match missen:

01 The Roots op Gent Jazz, 8 juli.
02 George Clinton op Couleur Café, 29 juni.

blackwave., 30 juni op Couleur Café, 7 juli op Rock Werchter en 8 juli op Gent Jazz.