Fernand Huts koopt atlas 17de eeuw (en toont hem)

Fernand Huts. © BELGA

De Atlas Maior van Joan Blaeu die onlangs op een Brusselse veiling werd afgehamerd op 600.000 euro, is aangekocht door de Phoebus Foundation. Dat is de kunststichting van Fernand Huts.

gse

De atlas had een geschatte prijs van 250.000 tot 350.000 euro, maar ging daar dus vlot boven. Het elfdelige werk uit de zeventiende eeuw is Unesco Werelderfgoed, telt ruim 3.000 pagina’s en bevat 594 kaarten.

Huts stelt zijn aanwinst meteen tentoon in het cultuurevenement Vossen. Hij komt in het Mercatorhuis, waar diverse historische atlassen te zien zijn.

Duurste boek van 17de eeuw

De maker van de Atlas, Joan Blaeu, was een van de beroemdste cartografen en uitgevers die de wereld gekend heeft. Hij studeerde rechten in Leiden, maar volgde toch de voetsporen van zijn vader, die in Amsterdam een winkel in globes en kaarten had.

Toen Blaeu in 1662 de elfdelige Latijnse atlas publiceerde, was het de indrukwekkendste, meest up-to-date kaartenverzameling die toen op de markt was. Met zijn prijs van 450 gulden – wat zou overeenkomen met een stoere 4.000 euro vandaag – was het ook het duurste boek van de zeventiende eeuw.

Blaeu bracht na 1662 van de Atlas maior vertalingen uit in het Nederlands, Frans, Duits en Spaans. Van elke uitgave werden 250 tot 600 stuks gedrukt. De volledige sets zijn het eigendom van bibliotheken, universiteiten en een paar privéverzamelaars.

© Arenberg Auctions

© Arenberg Auctions

© Arenberg Auctions