Direct naar artikelinhoud
F-16

De Wever over F-16-heisa: "Zelfs een 14-jarige ziet dat mails vals zijn"

Archiefbeeld van twee Belgische F-16-toestellen.Beeld BELGA

Sp.a-voorzitter John Crombez heeft vandaag voor het eerst gereageerd na het moeilijke weekend en dito partijbureau. "Het is onze democratische plicht om de waarheid over dit dossier naar buiten te brengen. Dan neem je risico's", zegt Crombez in De Afspraak. Eerder op de avond had N-VA-voorzitter Bart De Wever nog gezegd dat "zelfs een veertienjarige kan zien dat die mails vals zijn".

Vorige week eiste sp.a-voorzitter John Crombez het ontslag van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA). Hij zwaaide toen met twee mails die moesten aantonen dat Vandeput wel degelijk op de hoogte was van de lopende studies naar een mogelijke levensduurverlenging van de F-16's. Die mails zijn waarschijnlijk vals.

De sp.a-voorzitter beleefde dan ook een moeilijk weekend. Nadat de authenticiteit ervan in twijfel werd getrokken, verklaarde de sp.a-voorzitter al dat hij mogelijk wat te voortvarend was met het uitbrengen van de communicatie. Na het partijbureau deze ochtend, sloten de socialisten terug de rangen: ze blijven hun voorzitter steunen. Crombez kwam deze avond voor het eerst openlijk terug op de affaire in De Afspraak.

"Wij moesten door een mijnenveld in dit dossier", zei Crombez. "Dit is een miljardendossier waar een heel grote lobby op zit." Volgens de sp.a'er is het zijn "democratische plicht om de waarheid naar boven te brengen. Dan moet je soms risico's nemen".

Gevraagd naar waarom hij de authenticiteit van de mails niet voldoende had gecheckt, kwam de sp.a'er niet verder dan dat "de inhoud van de mails klopt". "Er is ons door verschillende bronnen, ook binnen het leger, bevestigd dat de inhoud van de mails klopt", zei Crombez. "Daarom dat we de inhoud van de mails aan de pers hebben gegeven. Laat die twee mails weg en op de inhoud van het hele miljardendossier blijft onze conclusie dezelfde: dit dossier is mismeesterd."

Veertienjarige

"We schrokken ervan", had N-VA-voorzitter Bart De Wever eerder gezegd in Terzake. Volgens hem is er bij sp.a "iets helemaal misgegaan". "Ik heb die mails donderdag in de Kamer voor de eerste keer gezien. Eerlijk gezegd: zelfs een veertienjarige ziet na twee minuten dat er iets niet juist mee is. Het verbaast me echt dat Crombez en sp.a daar zoveel gewicht aan hebben gegeven."

"Als het een complot is, dan is dit het slechtste complot dat ik ooit gezien heb", zei de N-VA'er nog. "Dit is amateurswerk van het vierde leerjaar, elke normale mens zou zien dat die mails niet echt zijn.”