© Lieven Van Assche

Werknemers Optima moesten zwart geld laten verdwijnen

In de zaak van de failliete Optima-bank komen er steeds meer onfrisse praktijken naar boven. Zo blijkt nu dat de Gentse financiële planner in 2011 een grote operatie opzette om al het zwart geld te laten verdwijnen. “Elk document over zwart geld moesten we uit de dossiers scheuren”, getuigen ex-werknemers in Knack.

KoSn

Al jaren gaan er geruchten over zwart geld en witwasserij binnen de Gentse financiële planner Optima, maar harde bewijzen waren er nooit. Nu wordt duidelijk waarom. Optima zette ruim vijf jaar geleden in het grootste geheim een operatie op om al het zwart geld te laten verdwijnen. Op zaterdag 12 maart 2011nodigde de top van de bank een dertigtal consultants uit op de hoofdzetel van de bank en al snel werd duidelijk wat de opzet was van die bijeenkomst. “In een zaaltje stond zowat het hele archief van het bedrijf opgestapeld. Ettelijke duizenden dossiers moeten het geweest zijn. Bedoeling was dat we elk dossier zouden napluizen op verwijzingen naar zwart geld”, getuigt een ex-consultant in Knack. “Elk document dat over zwart geld ging, moesten we uit het dossier scheuren en in een grote doos deponeren. Die uitgescheurde bladen werden dan vernietigd.”

Grote schoonmaakWaarom die schoonmaakoperatie precies in het voorjaar van 2011 plaatsvond, werd aan het personeel niet uitgelegd. “Maar we hadden daar wel ons idee over”, zegt een oud-personeelslid. “We wisten dat de overname van Ethias Bank door Optima in de steigers stond. Die overname zou van Optima een belangrijke financiële speler maken. Maar tegelijkertijd zouden de controles van zowel de Nationale Bank als de toezichthouder FSMA veel stricter worden. Het Optima-huis moest er dus netjes bijliggen.” Eind 2011 werd Ethias Bank voor 28 miljoen euro overgenomen en omgedoopt tot Optima Bank.

Opmerkelijk nog: een maand geleden verklaarde Optima-topman Jeroen Piquer nog het volgende over zwart geld binnen zijn bank: “Er heeft nooit iemand zwart geld witgewassen via Optima. Dat kan ik u garanderen op het hoofd van mijn twee kleinkinderen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer