Schoot Marc Wilmots zichzelf in de voet?

© BELGAIMAGE
Pierre Danvoye
Pierre Danvoye Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Door zijn uitlatingen in een tv-programma riskeert Marc Wilmots niet de volledige in zijn contract voorziene ontslagvergoeding op te strijken. ‘Dit lijkt ons niet erg slim van zijn kant’, klinkt het bij de voetbalbond.

In de uitzending op VTM vorige week vroeg ex-bondscoach Marc Wilmots zich bijvoorbeeld af hoe het kon dat de federatie krap bij kas zat, terwijl de nationale ploeg bij elk thuisduel het stadion liet vollopen. Vergat de geïnterviewde dat zijn verbrekingscontract een niet-aanvalsclausule bevatte? ‘Beide partijen spraken af om geen kwaad te zeggen over de ander’, zegt men op de bond. Als de voormalige bondscoach zich daar niet aan houdt, riskeert hij niet het volledige afgesproken bedrag, dat in 24 maandelijkse schijven zou gestort worden, te ontvangen. ‘Te begrijpen zou zijn dat hij zulke dingen zegt nadat hij uitbetaald is, maar dit lijkt ons niet erg slim van zijn kant’, aldus nog steeds de bond.

Daar vraagt men zich af of de betalingen zoals afgesproken moeten worden uitgevoerd. Die vraag werd al eens opgeworpen na Wilmots’ eerste verschijning in de pers na zijn ontslag, met interviews in de krantengroep van Sudpresse. Toen vond Mehdi Bayat dat Wilmots te ver was gegaan, en dat de bond de verdere uitbetaling zou aanvechten, tot Bart Verhaeghe de zaken suste.

Geweigerd

Intussen raken ook meer details bekend over het ontslag zelf. Wat meespeelde, was de weigering van Wilmots om bij de vlucht van Bordeaux naar Nice, waarbij vijftien zetels overbleven, Chris Van Puyvelde (technisch directeur van de bond) en Tom Borgions (financieel directeur) te laten meevliegen.

En Wilmots’ beslissing om niet deel te nemen aan een meeting van bondscoaches voor het EK, maar om daar secretaris-generaal Piet Huys naartoe te sturen. Daar werd onder meer beslist dat wie twee keer geel kreeg meteen geschorst werd. Een feit dat aan Wilmots ontsnapte. Tot hij vernam dat Thomas Vermaelen niet tegen Wales kon aantreden omdat hij geel kreeg tegen Ierland en Hongarije, en in woede ontstak.

Ontkend

Dat de bond hem gevraagd zou hebben om aan te blijven, maar dan onder voorwaarden waar hij zich niet kon in vinden, ontkent de bond: ‘We hebben hem nooit gevraagd aan te blijven. We zegden hem alleen dat we tegen Spanje zouden spelen, wat hij niet zag zitten, dat de technische staf kleiner zou worden en dat de nationale ploeg voortaan in Tubeke zou logeren, wat hij evenmin zag zitten.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content