Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Duitsland verontwaardigd: Trumps ambassadeur in Berlijn steunt "conservatieve krachten"

Richard Grenell, Amerikaans ambassadeur in Duitsland.

Hij wil de conservatieve krachten in Europa sterken, en ziet graag andere politieke leiders aan het roer. Deze uitspraken van Richard Grenell, de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, leiden tot verbaasde verontwaardiging in Duitsland. Merkels regering vroeg Washington gisteren officieel om uitleg.

In een interview met het provocatiefrechtse platform Breitbart News zei de Amerikaanse diplomaat verder dat de "opwelling van conservatieve politiek" die hij in Europa waarneemt, een gevolg is van "het falen van links beleid".

"We willen weten hoe we de uitspraken van Grenell over het ondersteunen van conservatieve krachten moeten interpreteren", liet een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren weten.

Grenell (51) is een man met een ambivalent CV. Onder George Bush was hij woordvoerder voor meerdere VN-ambassadeurs, later maakte hij de overstap naar de journalistiek, werkte freelance voor CNN en de Huffington Post. Maar vooral maakte hij naam als commentator voor Fox News, de favoriete zender van Donald Trump.

Nu is hij weer diplomaat, maar wel een bijzonder ondiplomatieke naar pre-Trumpiaanse maatstaven in elk geval. Onomwonden vertelde Grenell aan Breitbart in welke richting hij de Europese politiek de komende jaren wil duwen. Hij ziet graag een ‘consequent conservatief’ migratiebeleid, belastingverlaging en minder bureaucratie.

Twitter bericht wordt geladen...

Kritiek op Merkel

Zijn favoriete Europese regeringsleider is de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz, de jonge conservatieve christen-democraat die regeert met de rechts-populistische FPÖ. "Een rockster", aldus de hoogste Amerikaanse diplomaat in Duitsland. Tussen deze ronkende citaten weerklinkt een niet mis te verstane boodschap: weg met Angela Merkel.

Hoewel het nog geen maand geleden is dat Grenell aankwam in Berlijn, is dit niet zijn eerste provocatie aan het adres van de Duitse regering. Zo tweette hij direct na de terugtrekking van de VS uit de kernwapendeal met Iran dat het Duitse bedrijfsleven zich daar zo snel mogelijk uit de voeten moet maken. 

De uitspraken van Grenell zijn extra interessant omdat hij in de Duitse regering ook een invloedrijke vriend heeft: Jens Spahn, de ambitieuze minister van Gezondheid die getipt wordt als toekomstig kanselierskandidaat. De mannen delen naast kritiek op Merkel en een voorliefde voor provocaties, ook hun homoseksuele geaardheid en hun openheid daarover tegenover de conservatieve partijachterban.

Richard Grenell (links) naast de Duitse president Frank-Walter Steinmeier.

Volgens de Süddeutsche Zeitung ontmoeten de twee elkaar regelmatig in informele setting, vaak vergezeld door hun partners. Spahn gaf Grenell onlangs een privérondleiding door het Rijksdaggebouw, waar het Duitse parlement zetelt. Ook hiervan staat een foto op het Twitteraccount van Grenell.

Interessante achtergrond bij die vriendschap is dat Spahn weer goede banden onderhoudt met de de door Grenell zo bewonderde Oostenrijkse premier Kurz. En hij heeft een partijgrenzen overschrijdend eetclubje met Alexander Dobrindt, fractieleider van de Beierse CSU in Berlijn en tevens begenadigd Merkelboeman en FDP-voorman Christian Lindner. Ook over hem liet Grenell zich al eens positief uit.

Twitter bericht wordt geladen...