Direct naar artikelinhoud
Film

'Niet schieten': bekijk hier de trailer van de Bende van Nijvel-film

Teaserposter van 'Niet schieten', de Bende van Nijvel-film van Stijn Coninx.Beeld Eyeworks

Niet schieten, de nieuwe film van Stijn Coninx over de Bende van Nijvel, komt pas op 10 oktober dit jaar in de zalen. Maar de trailer staat nu al online.

De film is gebaseerd op het boek en levensverhaal van David Van de Steen, Niet schieten, dat is mijn papa! – verteld vanuit het standpunt van Davids grootvader, een rol vertolkt door Jan Decleir.

Niet schieten begint in 1985, met de laatste en bloederigste moordpartij van de Bende van Nijvel, en loopt over een periode van meer dan 25 jaar. Het tragische verhaal van David Van de Steen en dat van zijn grootouders is exemplarisch voor wat de vele slachtoffers van de Bende van Nijvel hebben meegemaakt, zowel tijdens de overvallen als in de lange strijd die daarop volgde. Wie had gehoopt dat de film duidelijkheid zou scheppen over de gangsters achter de fameuze Bende, zal dus bedrogen uitkomen.

Naast Jan Decleir strikte regisseur Stijn Coninx nog een aantal andere grote namen. Zo verschijnt Viviane De Muynck als de grootmoeder en kruipt Jonas Van Geel in de huid van de volwassen David Van de Steen. De rol van de jonge David wordt vertolkt door de broers Mo en Kes Bakker (Zie mij graag), als respectievelijk negen- en veertienjarige.

'Ik ben in de verbeelding gekropen van die grootouders: ik heb het standpunt zo omgedraaid'
Stijn Coninx

Vorig jaar sprak Coninx tijdens de Film Fest Gent Talkies al eens over het project. Coninx: “Ik ben in de verbeelding gekropen van die grootouders, en heb het standpunt zo omgedraaid. Omdat het een onwaarschijnlijk verhaal is, als je dit als grootouders meemaakt – los van wie er nu achter die Bende van Nijvel zit.” Het gesprek met Stijn Coninx kan je hier herbeluisteren.