© rr

Buschauffeur Rik begint elke dag met een lied: “Goed gezind zijn werkt aanstekelijk”

“The sun is shining, it’s a beautiful day...” Met dat lied begint buschauffeur Rik uit Wuustwezel elke dag aan zijn werkdag. “En het werkt aanstekelijk. Een goed humeur maakt iedereen blij.”

Margo Tilborghs

Rik De Blick is buschauffeur met hart en ziel. “Ik hou van mijn job en ik hou er nog meer van om mensen gelukkig te maken. Ik tover graag een glimlach op de mensen hun gezicht. De wereld is soms zo zuur. Mensen zouden gewoon terug wat meer moeten lachen.” Rik rijdt sinds augustus met een bus van De Lijn. Daarvoor was hij klusjesman en buschauffeur bij GO-scholen in Essen, Sint-Lenaerts en Wuustwezel. “Ook zijn broer en schoonzus zijn buschauffeur”, zegt Rik. “Maar zingen op de bus zit er voor hen niet in.”

Iedereen gelijk

“Ik vind het een zalige job. Ik rijd onder meer in Wuustwezel met de bus en begin altijd vrolijk en goedgezind aan mijn rit. Dat is ook gewoon de aard van het beestje. Tegen iedereen die op mijn bus stapt, zeg ik goedendag. Voor mij is iedereen gelijk. En dat werkt aanstekelijk. Het doet deugd wanneer oude menskes mij zeggen dat ze mijn vriendelijkheid appreciëren. Dan weet je dat het werkt.” Tijdens de eindejaarsperiode mocht Rik kerstkaartjes van reizigers ontvangen. En onlangs kreeg hij een doos pralines. “Omdat ik iemand zijn abonnement was gaan terug brengen. Ook een gsm die op de bus al eens blijft liggen, bezorg ik persoonlijk terug. Tenminste als ik kan achterhalen van wie die is. Dat zijn zaken die mensen appreciëren. Ik durf te zeggen dat ik oprecht gelukkig ben en dat ik van mijn job houd.”

Facebook

Ondertussen kennen de mensen Rik al goed. “Je dag is meteen goed wanneer je op zijn bus stapt”, zegt Mia Janssen. “Wie wil zo’n goedgemutste chauffeur nu niet hebben?” “Het is fantastisch hoe Rik met zoveel enthousiasme gaat werken”, zegt Raf Nuytemans. Daar kan iedereen nog iets van leren.”

“Voor alle duidelijkheid wil ik nog even zeggen dat de filmpjes die ik post, allemaal gemaakt zijn voor vertrek aan de stelplaats. Later post ik ze op Facebook”, geeft Rik nog mee. “Op de bus ben ik gewoon vriendelijk, en houd ik mijn ogen op de weg. Een filmpje maken op de bus of zingen door de intercom tijdens de rit doe ik tijdens het werken dus niet.”