© rr

Proces over geweld tegen politie op Turnhoutsebaan start in oktober

Het proces over vermeend geweld tegen de politie op de Turnhoutsebaan, in september 2017, start op 16 oktober. De politie werd er vorig jaar belaagd door omstaanders, toen ze een vrouw wilden arresteren. Vijf jongeren uit Borgerhout worden vervolgd voor het toebrengen van slagen en verwondingen, weerspannigheid en bendevorming. De zaak werd dinsdag ingeleid op de correctionele rechtbank in Antwerpen.

dvd

Twee politieagenten van het fietsteam wilden op 1 september 2017 een vrouw arresteren. Ze had gevaarlijk rijgedrag vertoond en was aan hoge snelheid in de richting van de agenten gereden. Op het laatste nippertje was ze de Jaak De Braeckeleerstraat ingedraaid, een zijstraat van de Turnhoutsebaan, om daar tegen een metalen beugel te botsen.

De arrestatie verliep niet van een leien dakje, omdat de agenten door verschillende omstaanders belaagd werden. Eén van hen was daardoor drie dagen arbeidsongeschikt. Op basis van het beschikbare beeldmateriaal probeerde de politie de amokmakers te identificeren. Videobeelden van de arrestatie circuleerden op het internet en zorgden voor een discussie over de vraag wat er zich echt had afgespeeld. Velen meenden immers dat er van geweld naar de agenten toe geen sprake was. De feiten deden zich bovendien voor na een woelige zomer, waarbij het meermaals tot confrontaties tussen Borgerhoutse jongeren en de politie was gekomen. Dat alles samen zorgde een tijdlang voor een gespannen verhouding tussen de politie en sommige Borgerhoutenaren.

Maar de politie hield altijd vol dat de inspecteurs wel degelijk waren belaagd en het parket bevestigde dat er videobeelden waren waarop geweld te zien was, in tegenstelling tot de beelden die tot dan toe op het internet hadden gecirculeerd.

Oilid D. (20) was de eerste die gearresteerd werd. Hij zou één van de inspecteurs een harde trap in het kruis hebben gegeven en zou ook met een projectiel gegooid hebben, maar ontkende dat. Enkele dagen later werd ook Hamza T. (20) gearresteerd. Ook hij betwistte dat hij geweld had gebruikt. Later werden nog Adnane E.A. (20), Mohamed E.J. (22) en Najib E.Y (22) gearresteerd. Geen van de beklaagden is nog aangehouden voor de feiten.

Hun proces gaat in oktober van start. De twee agenten van het fietsteam, de stad Antwerpen en de lokale politie stelden zich burgerlijke partij en zullen een schadevergoeding eisen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER