Direct naar artikelinhoud
Portret

"Ze bezweert Trump als een slang": wie is Maggie Haberman, de machtigste Witte Huis-journaliste?

New York Times-journalist Maggie Haberman in 'The Fourth Estate'.Beeld RV Showtime

Donderdag toont Canvas The Fourth Estate, een vierdelige docu die de redactie van The New York Times volgt in nasleep van Trumps verkiezingsoverwinning. Dé grote ster: Maggie Haberman (44), machtigste Witte Huis-journalist op aarde én 'slangenbezweerder van de president'.

"Trump gaat mij bellen!", roept Haberman in het Washington-bureau van The New York Times. De Amerikaanse president heeft net een nederlaag moeten incasseren om Obamacare terug te schroeven. Nu wil hij zijn kant van het verhaal vertellen aan 'Maggie'. Hij noemt haar bij voornaam, zo leert een memorabele scène uit The Fourth Estate.

Op Twitter heeft de president Haberman, die sinds 2015 bij de Times aan de slag is, dan wel al een 'derderangsreporter', 'een droevig persoon' en 'deel van de Hillary-kliek' genoemd, ze is nooit excommunicado geweest. Integendeel, Trump beantwoordt gretig haar telefoontjes en geeft haar primeurs. Het heeft Haberman de bijnaam 'slangenbezweerder van Trump' opgeleverd.

Wie is Maggie Haberman?

* geboren op 30 oktober 1973 in New York

* is Witte Huis-correspondent voor The New York Times en politiek analiste voor CNN

* heeft verleden bij tabloids The New York Post en The Daily News

* getrouwd, heeft drie kinderen

De New Yorkse zat eerst bij de politieke nieuwsbrief van de Times weg te kwijnen, maar Trumps verrassende klim in de polls creëerde een opening: ze is een van de eerste mainstreamjournalisten die zijn ambities voor het Oval Office serieus heeft genomen.

Haberman bericht al jaren over hem. In het verleden voor nieuwsmedia Politico en The Daily News, maar haar allereerste citaat van Trump was voor tabloid The New York Post in 2006: "(...) Vastgoedmagnaat Donald Trump praatte over [Hillary] Clinton als de volgende president op een meeting in Florida: 'Ze is een briljante vrouw en gaat echt een fantastische kandidaat zijn... Ik denk dat ze kan winnen'." Het kan verkeren.

Trump apprecieert mensen die hem al lang volgen, zegt Haberman over hun 'relatie' aan Slate. "Ik denk dat hij mij nog kent van de Post. Hij is ook geneigd om zich comfortabeler te voelen bij New Yorkers. Maar uiteindelijk kiest hij me niet voor die redenen. De bevestiging van de Times is voor hem heel belangrijk."

107 tweets per dag

Als deel van het Witte Huis-team van The New York Times draagt Haberman herhaaldelijk bij aan wat de buitenwereld weet over de president en zijn West Wing. Niet zelden door haar gigantische netwerk: Haberman belt naar verluidt gemiddeld 50 mensen per dag. "Haar belangrijkste kenmerk is haar bovennatuurlijke gave om heel wat mensen heel wat zaken te laten zeggen die ze haar eigenlijk niet zouden moeten vertellen", schrijft Vanity Fair in een portret over de journalist.

Tijdens de kiescampagne was Haberman de meest succesvolle Trump-reporter, ook al reisde ze niet met hem mee. Nu werkt ze meestal vanuit thuisbasis New York en niet in Washington, het politieke hart van de VS. Ze heeft zo'n breed netwerk dat dat niet hoeft.

Toen Trumps campagnemanager ontslagen zou worden, tikte ze vanop het schoolfeest van haar kind een nieuwsbericht

Haar smartphone staat altijd roodgloeiend. Haar vingers komen niet van haar scherm af. Ze heeft de voorbije maand gemiddeld 107 keer per dag getweet. "Ik cover nu al jaren presidentsverkiezingen. Hoogstens drie maanden na de inauguratie gaat de storm liggen, dit keer niet. Het voelt alsof ik nooit ga slapen", zegt ze aan Slate.

Haberman is mama van drie. Toen Trumps campagnemanager Corey Lewandowski ontslagen zou worden, tikte ze vanop het schoolfeest van haar kind een nieuwsbericht. "Het is niet gemakkelijk voor mijn kroost. Ik ben dochter van journalisten (haar vader was ook reporter bij de Times, haar moeder werkte voor een communicatiebedrijf, FVD), ik weet hoe dit is voor kinderen. Ik doe mijn best om er te zijn, met gemengd succes."

Er is ook kritiek. Haberman zou zich te neutraal opstellen tegenover de president en hem zo normaliseren. Ze heeft al doodsbedreigingen gekregen. "Dit is wat gebeurt tijdens het internettijdperk. Het is wat het is."

Habers gonna habe, prijkt op haar Twitter-profielfoto. En Haberman werkt naarstig voort.