Europa heeft beslist: naar ander EU-land bellen mag maximaal 19 cent kosten

© shutterstock

Internationale telefoongesprekken binnen de Europese Unie mogen binnenkort maximaal 19 eurocent per minuut kosten. Een sms mag maximum 6 cent kosten (exclusief BTW). Daarover is op Europees niveau een politiek akkoord bereikt. De nieuwe tarieven moeten ingaan op 15 mei van volgend jaar.

Kristof Simoens

Vorige zomer vielen de roamingkosten, dat (vaak forse) extraatje dat telecomoperatoren factureerden wanneer u belde vanuit een ander EU-land, weg. Sindsdien kost een telefoontje vanuit uw vakantiehuis in pakweg Frankrijk naar het thuisfront evenveel als een binnenlands telefoontje.

“Heel wat consumenten denken dat het omgekeerde ook geldt, maar dat is enkel zo wanneer u naar een Belgische abonnee in het buitenland belt (dus van een 0032-nummer naar een ander 0032-nummer, nvdr.). Belt u naar uw Franse of Duitse vrienden, dan betaalt u de volle pot”, zegt Johannes Kleis van de Europese consumentenorganisatie BEUC.

En die ‘volle pot’, dat mag u letterlijk nemen: “Na de afschaffing van roaming zijn de internationale tarieven in België fors gestegen”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “Wie vanuit België internationaal belt, betaalt intussen gemiddeld 3,26 keer meer dan wanneer hij vanuit een ander EU-land zou bellen.”

“Einde aan woekerprijzen”

Aan die dure tarieven wil Europa nu paal en perk te stellen. Bellen zal nog maximaal 19 eurocent per minuut mogen kosten en sms’en 6 cent, exclusief btw.

De Europese deal is ruimer dan enkel de tarieven. Er komen ook nieuwe regels rond consumentenbescherming en transparantie van aanbiedingen. Volgens het kabinet-De Croo zullen die vergelijkbaar zijn met wat in België al langer in voege is. Verder wil de EU ook de uitrol van supersnel mobiel 5G-internet en nieuwe vaste netwerken met hoge capaciteit stimuleren.

De Belgische minister van Telecom, Alexander De Croo (Open VLD), is tevreden met het compromis om een einde te maken aan wat hij “woekerprijzen” noemt. “België speelde een voortrekkersrol binnen de Europese Raad om dit dossier erdoor te krijgen. Na de afschaffing van de roamingkosten in Europa is dit opnieuw goed nieuws voor de consument.”

Fel overdreven

Gisteren al hadden de BEUC en Test-Aankoop bedenkingen bij het compromis. “Dat mag dan al een stap vooruit zijn, maar in de wetenschap dat een internationale oproep in Europa de operator gemiddeld genomen amper 1,17 cent extra kost, vinden wij 19 cent fel overdreven”, zei Johannes Kleis.

“Gelukkig bestaan er nu al mogelijkheden om in afwachting de telefoonfactuur alvast wat te verlagen”, klinkt het bij Test-Aankoop. “De operatoren bieden opties aan om de prijs van internationale gesprekken ietwat te drukken. Je betaalt dan maandelijks een prijs voor een vast aantal internationale belminuten tegen verminderd tarief, al dan niet naar een beperkt aantal landen.” Daarnaast zijn er ook nog WhatsApp, Messenger, Skype en andere apps. “Maar je hebt dan wel toegang tot het internet nodig, via wifi of een 3G- of 4G-netwerk, en je gesprekspartner moet die app ook op zijn smartphone hebben staan. En helaas is de verbinding niet altijd even stabiel.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen