Rosse buurt legt het werk neer na moord op jonge prostituee: “Wij voelen ons al lang niet meer veilig”

© hollandse hoogte

© rdb

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De rosse buurt werd gisteren opgeschrikt door een brutale moord op een Nigeriaanse prostituee. Het 23-jarige meisje werd neergestoken en stierf. Voor de prostituees is de maat vol. Zij voelen zich niet meer veilig en legden het werk neer.

Robin De Becker

Een knap, slank meisje dat al enkele maanden vitrine deed in de Linnéstraat. Dat is wat de buren zich nog herinneren van de 23-jarige Nigeriaanse E. Het jonge meisje werd gisterenochtend brutaal om het leven gebracht met zowat zeventien messteken. Een vrouw die wat verderop ook net de laatste klanten van de nacht buiten liet, getuigt: “Ik hoorde geschreeuw en zag haar naar buiten strompelen. Daar zakte ze in elkaar. Ze had overal bloed en reageerde niet meer. Een andere buurtbewoner zag iemand weglopen uit de straat.”

Crapuleuze daad

De prostituee werd nog overgebracht naar het ziekenhuis, maar bezweek daar aan haar verwondingen. Het parket onttrok ondertussen de hele moordplek uit het zicht van nieuwsgierige buurtbewoners. Verdachten werden nog niet opgepakt. “In de huidige stand van het onderzoek tast men in het duister naar de identiteit van de dader of daders en wat er aan de basis van deze gewelddadige feiten zou kunnen liggen”, zegt Ine Van Wymersch van het parket.

Voor de zowat 150 sekswerkers in de buurt was de brutale moord de druppel te veel. Zij besloten unaniem om het werk de hele dag neer te leggen en pas een dag later, vandaag, opnieuw aan de slag te gaan. “Of we nu blank of zwart zijn, dit gaat iedereen aan”, zegt Marie, zelf al 26 jaar actief in de buurt. Zij is tevens één van de drijvende krachten achter Utopsi, een vereniging die zich inzet voor de belangen van de sekswerkers. “Ik heb de vrouwen meteen gekalmeerd. Want de gemoederen waren zeer verhit en ik vrees dat dat ook de komende dagen nog zo zal zijn. Ik heb het nog nooit meegemaakt dat het werk wordt neergelegd. Dit is een crapuleuze daad.”

“Burgemeester pest ons”

Maar voor Marie en de andere medewerkers van Utopsi moet de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, Emir Kir (PS), met de vinger gewezen worden, hoewel de moord net op het grondgebied van Schaarbeek plaatsvond. “Deze vrouwen voelen zich hier al lang niet meer veilig”, zegt Sonia Verstappen van Utopsi. Ook Marie sluit zich daar bij aan. “Deze burgemeester doet niets anders dan ons pesten. Maar het wemelt hier wel van de drugsdealers, huisjesmelkers en wapenhandelaars. En toch zijn het steeds weer de prostituees die het gedaan hebben volgens hem. We worden aan ons lot overgelaten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus