Belgische Laura (31) schrijft boek over haar periode bij ISIS: “Het was de hel”

De 31-jarige Laura Passoni uit Charleroi, die negen maanden in Syrië gewoond heeft met haar zoontje, heeft nu een boek geschreven over haar periode bij terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS). “Het was de hel. We waren niet meer dan koopwaar”, schrijft ze onder meer. “Als er meisjes zijn die door mijn verhaal niet naar Syrië vertrekken, heeft het toch allemaal nog zin gehad.”

mtm

Laura liet in juli 2014 alles in België achter en vertrok samen met haar Tunesische echtgenoot naar Syrië. Ze nam haar zoontje Nassim (4) mee.

Hoewel de tot islam bekeerde Waalse voor het vertrek nog een ideaalbeeld had van het kalifaat van ISIS, merkte ze ter plaatse al snel dat het leven daar niet was zoals ze het zich had voorgesteld. Negen maanden later keerde Passoni gedesillusioneerd terug naar ons land.

“Koopwaar”

Over die periode heeft ze samen met journalist Catherine Lorsignol het boek ‘Mijn zoon en ik in het hart van Daesh (ISIS, nvdr.)’ geschreven. “Ik ben naar Syrië vertrokken omdat ik mijn plaats niet vond in onze maatschappij. Nu besef ik wel welke kansen ik hier allemaal gekregen heb”, staat onder meer te lezen. “Gewoon het feit dat je hier vrij kan rondlopen, dat je hier op elk uur van de dag over elektriciteit beschikt, dat je kan eten als je honger hebt, slapen als je moe bent... Het is een rijkdom waar ik geen benul van had.”

Passoni dacht het perfecte leven te gaan leiden in Syrië, maar werd vrijwel meteen teleurgesteld. “Mijn man werd meteen naar een trainingskamp gestuurd.” En zij en haar zoontje moesten naar een huis voor vrouwen in het centrum van Raqqa, waar ze voortdurend geconfronteerd worden met bombardementen. Ze mocht de woning niet verlaten. “Het was de hel. We waren niet meer dan koopwaar. Vrouwen werden gewoon gevangen genomen en verkocht. Via het internet of op echte slavenmarkten.”

Veroordeeld

Dankzij de steun van haar ouders weet Passoni na negen maanden eindelijk te ontsnappen. Eens terug in ons land werd ze echter in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische organisatie. In maart van dit jaar werd ze veroordeeld tot vijf jaar cel met uitstel. “Ik wil mij nu inzetten om jonge meisjes te waarschuwen. Ik wil mijn verhaal vertellen in scholen en verenigingen”, zegt ze. “Als er meisjes zijn die niet vertrekken omdat ze mijn verhaal gehoord hebben, dan heeft dit alles toch nog zin gehad.”

“Ik heb mijn eigen leven en dat van mijn ouders kapotgemaakt. Daarom wil ik nu aan iedereen laten weten dat vrouwen geen enkel belang hebben bij ISIS, dat ze geen enkele vrijheid hebben. Ze moeten alleen maar luisteren naar de mannen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen