Vrijspraak voor man die zijn terminale echtgenote ombracht: “Menselijk gezien kon hij niet anders”

Alfons B. uit Beveren is vrijgesproken voor de moord op zijn echtgenote. “Menselijk gezien kon hij niet anders dan handelen hoe hij heeft gehandeld”, oordeelde de rechter in Dendermonde.

lbo, bfs

De echtgenote van Alfons B. uit Beveren kreeg op 30 april van 2015 het nieuws dat ze terminale darmkanker had. “Nog diezelfde dag wist ze dat ze de lijdensweg die haar te wachten stond niet zou meemaken. Ze had gezien wat de ziekte ook al met haar broer had gedaan”, had Alfons daarover gezegd. Alfons en zijn echtgenote maakten daarom een plan: samen uit het leven stappen. “Of beter gezegd, zij heeft die beslissing genomen. Ze heeft me een beetje onder druk gezet om erin mee te gaan. Als ik er niet meer ben, zal er niemand nog naar jou omkijken, vertelde ze.”

Alfons zou zijn vrouw doden en daarna zichzelf. Een week later voerden ze dat plan uit. “Ik schreef de afscheidsbrieven die zij dicteerde en nadat ik alles was gaan regelen bij de notaris, reden we naar het Stropersbos in Stekene.”

Alfons wurgde zijn vrouw met haar sjaaltje en probeerde haar daarna de keel over te snijden. Het mes stak hij daarna in de linkerhand van zijn vrouw, om het op zelfmoord te doen lijken. Zelf nam hij een overdosis pillen. Maar die dosis bleek niet genoeg om ervan te sterven. Een jogger vond nadien Alfons helemaal verward aan bij het levenloze lichaam van zijn vrouw.

Schrijnend verhaal

De procureur noemde het een schrijnend verhaal, maar kon juridisch gezien niet om de kwalificatie van de feiten als ‘moord’ heen. Alfons riskeerde vijf jaar cel, met uitstel. Toch kreeg Alfons B. de vrijspraak. “Menselijk gezien kon hij niet anders dan handelen hoe hij heeft gehandeld. Hij had geen andere keuze dan mee te stappen in het verhaal van zijn vrouw. Zijn vrije wil was volledig uitgeschakeld. Hij was niet sterk genoeg om tegen zijn vrouw in te gaan”, klonk het woensdag bij het vonnis.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer