Premier neemt het op voor Francken: “Oppositie pleit voor open grenzen zonder controle, onverantwoord”

© Belga

België respecteert de Europese en internationale rechtsregels rond asiel en migratie en zal die ook blijven respecteren. Dat zegt premier Charles Michel (MR) vanuit Den Haag, waar hij een bezoek brengt aan Europol. De eerste minister laat ook weten dat hij de reactie van de oppositie op de uitspraken van staatssecretaris Theo Francken over het Europese asielbeleid niet apprecieert. In een interview met de VRT had die laatste eerder vandaag gezegd dat hypocrsie de vaseline is van het Schumanplein (de locatie van de Europese Commissie). Dat was een rechtstreeks verwijt aan het adres van Europees commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos.

pom, gjs

De Franstalige oppositiepartijen PS en Défi eisen dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) opstapt. Bij de start van een Europees overlegmoment had hij gezegd dat hij artikel drie van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) wil “omzeilen”.

Artikel drie verhindert dat mensen worden gefolterd. Boten met vluchtelingen terugsturen naar Afrika - de zogenaamde push back - kan er wel toe leiden dat die vluchtelingen bij aankomst worden gefolterd. “Wij moeten die boten allemaal kunnen terugsturen. We moeten artikel drie proberen te omzeilen”, zei Francken.

Slechte werkwoordkeuze

Francken keert nu op dat werkwoord terug. In een interview met de VRT zegt hij dat hij “omzeilen” beter niet had gebruikt. “Want dat suggereert dat ik aanstuur op een massale schending van artikel drie. Heroriënteren” was een betere werkwoordkeuze geweest,” zegt Theo Francken vandaag.

Maar het voorstel blijft wel: mensen terugsturen naar een locatie waar ze mogelijk worden gefolterd bij aankomst. Daarvoor werd zijn voorstel teruggefloten door de door de Europese Commissie.

Francken verwijt Europees commissaris Avramopoulos hier hypocrisie: “Avramopoulos heeft ook een akkoord met Soedan gesloten, waarvoor ik bijna ontslag heb moeten nemen, en hij doet dat allemaal. We hebben in Turkije een deal gesloten met Erdogan, we hebben een akkoord gesloten met milities in Libië, die qua mensenrechtenschending kampioen zijn in Afrika”, zegt Francken. “Hypocrisie is de vaseline van de Wetstraat, ik denk dat hetzelfde ook geldt voor het Schumanplein. Dat is vandaag nog eens bewezen.”

Michel neemt het op voor Francken

Voor premier Michel is het duidelijk dat België de Europese lijn volgt. “Ik stel vast dat sommigen in de oppositie de aandacht willen afleiden en systematisch de kern van de zaak vermijden. België respecteert de Europese en internationale conventies, en zal die blijven respecteren”, reageert hij woensdag vanuit Den Haag, waar hij samen met minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de gebouwen van Europol bezoekt. “Ik heb soms de indruk dat de oppositie pleit voor open grenzen zonder de minste controle, wat compleet onverantwoord is. Ik heb geen lessen te krijgen van de oppositie die overal excessen ziet.”

Minister Jambon benadrukte dat het kabinet-Francken de uitspraken van de staatssecretaris over het artikel 3 van het EVRM snel nuanceerde. “Ik heb pas polemiek zien ontstaan na die precisering van zijn kabinet”, stelt Jambon. Volgens de woordvoerster van Francken bedoelde hij niet dat het artikel zelf omzeild moet worden, maar wel de brede interpretatie die het Europees Hof voor de Rechten van de Mens eraan geeft.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen