Direct naar artikelinhoud
Het weer

Felle onweders trekken over het land: code oranje, kans op hagel en wateroverlast

Felle onweders trekken over het land: code oranje, kans op hagel en wateroverlast
Beeld Thinkstock

Deze namiddag komen er in ons land buien en onweders tot ontwikkeling. Op sommige plaatsen kan er overvloedig veel neerslag vallen. Er is ook kans op hagel en windstoten. Aan zee kan het nog lang droog blijven alvorens de buien ook daar aankomen, meldt het KMI. Binnenlandse Zaken heeft het speciale noodnummer 1722 voor niet-dringende brandweeroproepen alvast geactiveerd. 

en

De maxima liggen vandaag tussen 20-21 graden in de Hoge Venen en aan zee en 27 graden in de Kempen. Er is gevaar voor veel regen in korte tijd, hagel en mogelijk ook rukwinden. Behalve voor de kust, waar het KMI code geel hanteert, geldt voor de andere provincies code oranje. Brussel, Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen tekenen vanaf 10 uur tot ongeveer 23 uur oranje, nadien gevolgd door code geel gedurende flinke delen van morgen. In de Waalse provincies is er vandaag langer kans op hevige onweders met intense regenval, hagelbuien en/of blikseminslagen.

Vanavond en -nacht blijft de kans op enkele lokale onweersbuien bestaan. Het wordt half- tot zwaarbewolkt met vorming van nevel en laaghangende bewolking. De minima liggen tussen 13 en 18 graden bij een zwakke wind uit veranderlijke richtingen.

De Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het speciale noodnummer 1722 door het dreigende onweer opnieuw geactiveerd. Dat nummer moet ervoor zorgen dat de noodcentrales 112 niet overbelast geraken bij onweer en dat mensen die in levensgevaar zijn niet nodeloos moeten wachten. Binnenlandse Zaken vraagt om enkel het noodnummer 112 te bellen als iemand (mogelijk) in levensgevaar verkeert.

Komende dagen

De weermodellen voorspellen nog tot na het weekend onweersbuien, die lokaal erg intens kunnen zijn.

Morgen trekken intense buien en onweders vanaf het zuidoosten over ons land. Er is kans op hagel en overvloedige neerslag. In het westen is het in de voormiddag waarschijnlijk nog vrij zonnig. De kust blijft mogelijk bespaard van het onweer. Het wordt zwoel met in het centrum maxima rond 27 graden en in de Kempen 28 of 29 graden. Aan zee wordt de wind matig uit noordnoordoost, waardoor het er koeler blijft.

Zaterdag wordt het warm met veel zon. Geleidelijk verschijnen er meer stapelwolken en komen er buien tot ontwikkeling. Die kunnen lokaal intens zijn met onweer. Het kwik stijgt tot rond 26 of 27 graden in het centrum. Aan de kust blijft het koeler door een wind uit zee.

Zondag en maandag krijgen we te maken met fikse onweders die vanuit Frankrijk over ons land zullen trekken. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, forse windstoten en overvloedige neerslag. De temperatuur stijgt tot rond 26 graden op zondag en nog 21 graden op maandag. Dinsdag is het vaak bewolkt met perioden van regen en buien. Hier en daar is nog onweer mogelijk. De maxima schommelen rond 20 à 21 graden in het centrum van het land.