Een op de tien patiënten op intensieve zorg wordt te lang in leven gehouden. Dat geven zorgverleners aan in een studie van het UZ Gent. "Niet alleen het lijden van de patiënt wordt onnodig verlengd, te vergaande zorg verhoogt ook het risico op extra moeilijke rouw­verwerking bij de naasten en op burn-out bij zorgverleners", klinkt het.
Volledig scherm
Een op de tien patiënten op intensieve zorg wordt te lang in leven gehouden. Dat geven zorgverleners aan in een studie van het UZ Gent. "Niet alleen het lijden van de patiënt wordt onnodig verlengd, te vergaande zorg verhoogt ook het risico op extra moeilijke rouw­verwerking bij de naasten en op burn-out bij zorgverleners", klinkt het. © ThinkStock

"Een op de tien patiënten op afdeling intensieve zorgen wordt te lang in leven gehouden"

Een op de tien patiënten op intensieve zorg wordt te lang in leven gehouden. Dat geven zorgverleners aan in een studie van het UZ Gent. Dat schrijft De Standaard vandaag.

9 reacties

  • Marc Puystiens

    6 jaar geleden
    Zou het niet zijn omdat de kosten te hoog liggen en ze liever je familielid laten sterven? Deel de mening van Jennifer Peeters. Ik weet, al is er nog een straaltje leven in mij dat ik niet zal willen sterven. Naar wat voor maatschappij evolueren we eigenlijk. Nuja, hoe langer hoe meer mensen denken in patronen van de kracht van verandering zeker?
  • GERARD DE PELECIJN

    6 jaar geleden
    Oorzaak: testen, testen...
  • adam naaktgeboren

    6 jaar geleden
    @raf peeters, heb er jaren gewerkt en was totaal uitgeblust. Het onnodig rekken van mensenlevens op hoge leeftijd. Om het met deze woorden te zeggen, “ de ene was nog niet de pijp uit, was de volgende alweer daar” zinloos. Werk nu op radiologie, idem, de hele dag sleuren en trekken aan geriatrische patiënten (geen weet hebben wat er rond hen gaande is) om ze maar op de onderzoektafel en terug in bed te krijgen. Dikwijls totaal zinloos en enkel voor het geld van artsen en het ziekenhuis.
  • Jennifer Peeters

    6 jaar geleden
    En is deze maatregel ook van toepassing voor de rijken? Een mens zal al schrik krijgen om ziek te worden in dit apenland.
  • Anoniem

    6 jaar geleden
    Kwestie van opbrengen ,een overleden patient brengt niks meer op ,grof uitgedrukt ,is de realiteit en geloof mij ,heb kinderen die in deze tak werken en noemen soms het lijden onmenselijk en onverantwoord,maar iedere dag liggeld zijn inkomsten.