Direct naar artikelinhoud
Armoede

Kwart mensen met handicap komt financieel niet rond: "Regeringen schieten tekort"

De autistische Hermi moet rondkomen met 1.100 euro per maand.Beeld Bob Van Mol

"Onze regeringen schieten tekort om personen met een handicap een menswaardig inkomen te garanderen." Die aanklacht klinkt nogmaals, nu blijkt dat de regeerperiode op haar einde loopt en de uitkeringen niet opgekrikt raken.

"Ook tijdens de periode dat men een sociale uitkering geniet, mag niemand uit de boot vallen." Zo staat het letterlijk in het regeerakkoord. De regeringspartijen kwamen overeen dat de minimumuitkeringen geleidelijk tot het niveau van de Europese armoededrempel zouden worden verhoogd. "Maar de regeerperiode gaat naar haar einde en we hebben nog geen verhoging gezien", klaagt GRIP, een vzw die strijdt voor gelijke rechten voor personen met een handicap. 

In een nieuwe publicatie maakt de organisatie nog maar eens duidelijk hoe kwetsbaar de inkomenssituatie van mensen met een handicap is. D Een op de vier Vlamingen met een handicap heeft moeite om financieel rond te komen. Of ook: een op de vijf heeft een inkomen dat onder de armoededrempel zit. 

'De bestaande systemen dekken de kosten van mensen met een handicap niet'
Katrijn Ruts, vzw GRIP

"We merken op dat er nog altijd veel vooroordelen zijn over de uitkeringen die deze mensen krijgen. Dat ze profiteren en dat het nooit genoeg is. Maar de bestaande systemen dekken hun kosten niet", zegt Katrijn Ruts van de vzw. 

Quizavonden en benefietetentjes

Ze heeft het over schrijnende situaties. Bijvoorbeeld die van een bijna veertigjarige man die genoodzaakt is bij zijn moeder te blijven wonen omdat hij niet rondkomt met zijn inkomensvervangende tegemoetkoming, of die van een vrouw in een rolstoel die samen met haar man quizavonden en benefietetentjes moet organiseren om een aangepaste auto te kunnen kopen.

"Deze mensen kunnen hun inkomen niet zomaar optrekken", stelt Ruts. "Werk vinden en houden blijft voor velen heel moeilijk. En als het wel kan, dan is het vaak deeltijds of voor een laag loon. Hun kosten zijn nochtans vaak groter dan voor wie geen handicap heeft. Ze moeten hun woning aanpassen, zich van assistentie verzekeren, kinesitherapie volgen..." 

'Onze noorderburen doen het significant beter. Dat wil toch zeggen dat het geen onmogelijke opdracht is'
Bea Cantillon, Centrum voor Sociaal Beleid Universiteit Antwerpen

Bea Cantillon, directrice van het Centrum voor Sociaal Beleid aan de Universiteit Antwerpen, noemt het probleem dat de vzw aankaart reëel en ernstig. Er zijn nochtans wel degelijk landen die erin slagen hun uitkeringen boven de Europese armoedegrens te houden. "Onze noorderburen doen het significant beter. Dat wil toch zeggen dat het geen onmogelijke opdracht is."

Lippendienst

Eerder werd berekend dat het optrekken van de laagste uitkeringen tot de Europese armoededrempel zo'n 650 miljoen euro zou kosten. Dat is een forse investering, geeft Cantillon toe. "Maar dit is toch vooral een kwestie van politieke moed." 

Volgens de armoedespecialiste was het te verwachten dat de belofte in het regeerakkoord niet vervuld zou worden. "Niemand maakt werk van een fatsoenlijk strategisch plan."

"Doen we genoeg?", reageert bevoegd staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA). "Wellicht niet. Maar we doen in elk geval beter dan de vorige regering. De toelage is deze legislatuur al met 75 euro per maand gestegen voor een alleenstaande. En door de extra verhoging voor gezinshoofden krijgen zij vanaf volgende maand 140 euro per maand meer in vergelijking met het begin van de legislatuur. Mensen met een handicap hebben niets aan deze vergelijkingen, maar het maakt wel duidelijk dat deze regering in haar daden een sociale regering is."

Lees ook:

Hermi Rombouts (41) uit Hasselt heeft een inkomen van 1.100 euro per maand

Patrick Schelfhout (51) uit Denderleeuw heeft een inkomen van 985 euro per maand