Videospeler inladen...

"Nog te weinig homomannen gebruiken PrEP (de preventieve aidsremmer): is het iets voor u?" 

Minstens 1.350 homomannen in ons land gebruiken PrEP, een preventief geneesmiddel tegen hiv, het virus dat aids kan veroorzaken. Maar dat zouden er tot vier keer méér kunnen zijn, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Tropische Geneeskunde. PrEP is nog te weinig bekend en zit in de taboesfeer. Daarom start Sensoa vandaag een informatiecampagne over het geneesmiddel met de slogan: "Is PrEP iets voor jou?"

Sinds 1 juni 2017 wordt PrEP, in België verkocht onder de naam Truvada, terugbetaald. Daardoor kost het erg dure geneesmiddel (zo'n 500 euro) de gebruiker maar 11 euro per maand. Van juni vorig jaar tot maart 2018 hebben 1.352 homomannen een voorschrift gekregen voor PrEP. Je kan het niet zomaar in de apotheek gaan halen, je moet een arts raadplegen in één van de 11 referentiecentra en die bekijkt of je in aanmerking komt voor het preventieve geneesmiddel

Het profiel van de PrEP-gebruiker

PrEP is vooral bedoeld voor homomannen met wisselende seksuele contacten. Tim Devriese is PrEP-gebruiker en voelt zich daar erg comfortabel bij. "Normaal gebruik ik altijd een condoom, maar soms gebeurt het gewoon dat je het vergeet of dat er iets misloopt, en vroeger schoot ik dan in een enorme paniek, maar nu ik PrEP neem, voel ik me heel goed beschermd tegen hiv. "

"We kunnen dromen van een wereld zonder HIV"

Professor Marie Laga leidt het onderzoek naar hiv op het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. In 2015 startte ze een grote studie om de komst van PrEP naar ons land voor te bereiden. Ze zocht en vond 200 homomannen die met het geneesmiddel experimenteerden. De studie is onlangs afgerond en Laga is trots te kunnen zeggen dat geen enkele kandidaat in die twee jaar besmet is met hiv. "PrEP is een fantastisch nieuw preventief geneesmiddel, dat heel goed werkt als het correct gebruikt wordt en waardoor we kunnen dromen van de dag dat er geen enkele hiv-infectie meer zal zijn."

Ongeremde vrije seks

Maar PrEP is ook een beladen geneesmiddel, er hangt een taboesfeer rond. Mark Sergeant van Sensoa: "Net zoals de anticonceptiepil in de jaren zeventig nogal wat weerstand en gêne opriep - de seksueel losgeslagen vrouw, weet je wel - bestaan er ook heel wat vooroordelen over PrEP. Homomannen die PrEP gebruiken, komen daar soms zelfs niet voor uit, want dan geven ze toe dat ze risicogedrag vertonen."

Is PrEP iets voor jou?

Sensoa lanceert vandaag een nieuwe informatiecampagne over het preventieve geneesmiddel met de slogan "Is PrEP iets voor jou?" Sergeant: "Elke homoman moet over zijn seksgedrag nadenken en voor zichzelf uitmaken of hij beantwoordt aan het profiel van de PrEP-gebruiker.  De campagne wil mannen er ook toe aanzetten met mekaar te praten over seks en preventie."

Het potentieel van PrEP-gebruikers ligt tot vier keer zo hoog

Die 1.350 gebruikers van PrEP in de eerste negen maanden van terugbetaling, is Marie Laga daar tevreden mee? "Dat zijn er meer dan we verwacht hadden, maar er zijn zeker nog veel meer homomannen die er baat bij zouden hebben. Kijk naar de cijfers: zo'n tien procent van de homomannen vertoont risicogedrag, dat kunnen we afleiden uit onderzoek. Als we dat percentage dan toepassen op het totale geschatte aantal homomannen, dan komen we toch aan drie tot vier keer zoveel homomannen die PrEP zouden moeten nemen.

En wat met het condoom

Moet iedereen nu aan de PrEP en is het condoom overbodig geworden? "Zeer zeker niet", zegt Laga, "het condoom is even goed en beschermt ook tegen andere geslachtsziekten. De bedoeling is dat iedereen die risico loopt op hiv, zich op een of andere manier beschermt en PrEP is dan een uitstekend nieuw preventiemiddel dat heel veel nieuwe infecties kan voorkomen."

Videospeler inladen...

Meest gelezen