Direct naar artikelinhoud
Politiek

Unizo blijft tegen bijkluswet: "Oneerlijke concurrentie"

►Wie bijklust als loodgieter, kan straks wellicht tot 6.000 euro per jaar onbelast bijverdienen.Beeld rv

De zelfstandigenorganisatie Unizo stapt naar het Grondwettelijk Hof als de Kamer vandaag de nieuwe wet op het onbelast bijklussen goedkeurt. "Deze regering installeert oneerlijke concurrentie."

Een jaar is het bijna geleden dat premier Charles Michel (MR) het Zomerakkoord afklopte, waarin alle regeringspartijen wat lekkers kregen. Voor Open Vld was dat het onbelast bijklussen tot 6.000 euro per jaar. Maar de liberale trofee liep maanden vertraging op doordat het parlement van de Franse Gemeenschap een belangenconflict inriep.

Als alles goed gaat, keurt een meerderheid van de Kamerleden vandaag de nieuwe wet op het onbelast bijverdienen goed. Het zijn de Vlaamse liberalen die de forcing voeren om de nieuwe wetgeving nog in september van kracht te laten worden. Maar na het communautaire verzet dreigt een nieuw obstakel: Unizo vraagt op basis van het 'geschonden gelijkheidsbeginsel' de vernietiging bij het Grondwettelijk Hof.

Niets veranderd

"Ik doe dit echt niet graag, maar het kan blijkbaar niet anders", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. "Al een jaar vragen we de regering de pijnpunten bij te sturen en verduidelijkingen aan te brengen. Door het ingeroepen belangenconflict was daar ook ruim de tijd voor. Maar tot onze grote ontgoocheling stellen we vast dat geen jota aan de wet veranderd is. Onze contacten met de meerderheid zijn normaal gezien goed, en zeker van Open Vld verwachten we dat het de belangen van de zelfstandigen ter harte neemt. Hier kiest de partij duidelijk voor de bijklussers. Dat mag van ons, maar niet als het leidt tot concurrentievervalsing, waar zelfstandige ondernemers in tal van sectoren onder zullen lijden."

Het recht om 500 euro per maand of 6.000 euro per jaar onbelast bij te klussen wordt verdeeld in drie categorieën. Ten eerste zijn er de sportclubs en hun jeugdtrainers. Daar bestaat de minste discussie over. De tweede categorie is de vriendendienst. Al wie minstens vier vijfde werkt of met pensioen is, mag voor maximaal 500 euro per maand onbelast het gras afrijden, babysitten, bijles geven, schilderwerken of kleine verbouwingen uitvoeren, enzovoort.

'Wij vragen garanties dat vriendendiensten echt vriendendiensten blijven'
Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder Unizo

De derde categorie gaat over deelplatformen zoals Deliveroo en Airbnb. Ook wie die diensten aanbiedt of er bijvoorbeeld als koerier voor werkt, zal een beroep kunnen doen op de fiscale vrijstelling. Opvallend is dat de voorwaarden hier een stuk soepeler zijn. Je hoeft geen andere, vaste job te hebben en er is geen limiet per maand. Er geldt alleen een maximum van 6.000 euro per jaar. Een student kan zo in de zomer in korte tijd veel geld verdienen zonder belastingen te betalen. Unizo vreest misbruik.

"Wij vragen garanties dat vriendendiensten echt vriendendiensten blijven", zegt Van Assche. "We kunnen daardoor niet aanvaarden dat dit soort klusjes in het verlengde van iemands job kan liggen. Nu is de kans reëel dat tuinmannen, bouwvakkers, schilders en dergelijke vier vijfde gaan werken en op hun vrije dag hun eigen baas beconcurreren met onbelaste arbeid. Het meest verontrust ons het gebrek aan regels bij de digitale platformen. De wet biedt geen enkele garantie dat ondernemingen hun activiteiten niet gedeeltelijk of volledig in platformen onderbrengen om via onbelaste tijdelijke arbeid bedrijven te beconcurreren die hun werknemers wel een volwaardig statuut geven."

Bijsturen

Bij Open Vld heeft Kamerlid Egbert Lachaert begrip voor de kritiek van Unizo. "Maar we moeten nu echt stemmen. Als we de wet opnieuw gaan amenderen, zijn we weer vertrokken voor maanden. Het is onze overtuiging dat er geen oneerlijke concurrentie zal zijn. Duikt er toch misbruik op, dan kunnen we later bijsturen."

Unizo neemt daar geen genoegen mee. "Dit is een magere troost voor ondernemers die zwaar zullen lijden onder de wet. Tegen dan is het kwaad geschied."