© rr

“Smartphones steeds vaker doelwit voor cybercriminelen”

Phishing, ransomware: computers zijn al langer een favoriet doelwit van internetcriminelen. Europol waarschuwt er nu ook voor dat smartphones steeds vaker het doelwit zijn.

In het trendrapport Internet Organised Crime Threat Assessment over digitale criminaliteit dat woensdag verschenen is, laat Europol weten dat mobiele malware een steeds groter probleem wordt: in veertien landen lopen onderzoeken van politiediensten naar malware op smartphones.

Aangezien die smartphones tegenwoordig steeds meer over dezelfde functies beschikken als computers, gebruiken cybercriminelen ook dezelfde technieken als bij pc’s: ransomware die je gsm blokkeert tot je betaalt of bestanden die je gsm binnengesmokkeld worden om je bankgegevens te ontfutselen.

De Europese politiedienst roept ook op om werk te maken van antivirusprogramma’s op mobiele apparaten. Want waar zo een programma goed ingeburgerd is bij pc’s, is dat helemaal niet het geval bij de smartphones: zowat driekwart ervan bevat geen virusscanner. Europol benadrukt wel dat malware voor computers nog altijd een veel groter aandeel heeft dan die voor gsm’s.

Gebrekkige digitale hygiëne

Voorts waarschuwt de organisatie ervoor dat de criminelen in de toekomst ook andere “smart”-apparaten zullen aanvallen, zoals bijvoorbeeld de smart-tv’s.

Hoewel sommige technieken van cybercriminelen steeds geavanceerder worden, laat Europol weten dat de meeste aanvallen niet echt complex zijn. De meeste cyberaanvallen zijn dus vermijdbaar maar het probleem ligt vaak bij de “gebrekkige digitale hygiëne’‘ van het slachtoffer, met andere woorden een slechte beveiliging van het toestel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER