Direct naar artikelinhoud
onderwijs

Traiteur mag opnieuw leveren aan scholen

Minister van Landbouw Denis Ducarme (MR).Beeld BELGA

Het cateringbedrijf Esthio uit Harelbeke mag vanaf morgen opnieuw maaltijden leveren aan scholen. Minister van Landbouw Denis Ducarme heeft de resultaten van de laatste tests net binnen en die zijn negatief. Dat zei de minister deze namiddag in de Kamer. Scholen en ouders hadden vandaag zware kritiek geuit na omdat het bedrijf vandaag geen maaltijden mocht leveren. 

De minister had gisteravond plots een beslissing van het federaal voedselagentschap FAVV ingetrokken en liet weten dat het cateringbedrijf Esthio vandaag toch nog niet mocht leveren aan scholen. Het FAVV had in het bedrijf geen besmettingshaard vastgesteld, nadat eind mei meer dan 450 lagereschoolkinderen besmet raakten met salmonella. De traiteur mocht zijn zaak dan ook opnieuw openen, eerst om opnieuw aan bedrijven te leveren en daarna ook aan scholen, maar kreeg gisteravond bericht dat dat toch nog niet doorging.

De betrokken schooldirecties hadden het over een "gebrek aan respect". Bald Vandekerckhove, coördinerend directeur van de scholengroep waar de eerste gevallen van salmonellabesmetting opdoken, reageerde verontwaardigd. "Gisterenavond rond kwart voor 9 kregen we een kort mailtje van het Voedselagentschap. Daarin stond enkel dat Esthio dan toch nog niet mag leveren van minister Ducarme. Die laattijdige beslissing heeft enorme gevolgen voor onze scholen. Probeer zo laat 's avonds maar eens alle ouders te bereiken en een alternatief te voorzien. En dan spreken we nog niet over de gevolgen voor het getroffen bedrijf."

Actiemoment

De directeurs van de 44 scholen lieten het er niet bij. Vandaag om 14.30 uur planden ze een gezamenlijk actiemoment aan het cateringbedrijf in Harelbeke. "Wij willen onze steun betuigen aan de cateraar en ons ongenoegen uiten over de late beslissing van het kabinet", verduidelijkte Patrick Debel van de scholengroep De Wegwijzer. "Dit getuigt van een totaal gebrek aan respect voor directies en voor ouders."

'Dit getuigt van een totaal gebrek aan respect voor directies en voor ouders'
Patrick Debel (scholengroep De Wegwijzer)

Gelukkig verschenen weinig leerlingen vanochtend zonder boterhammetjes. "In onze school in Nieuwenhove hadden slechts 3 van de 250 kinderen geen picknick mee", aldus Debel. "Voor hen voorzagen we boterhammen met verschillende soorten beleg."

Directeur Tony Sabbe van de Stedelijke Basisschool Sint-Eloois-Vijve bond de kat de bel aan met een dringende oproep via Facebook aan alle ouders. Daarin riep hij op om boterhammen mee te brengen, nadat ook hij het mailtje van het FAVV had ontvangen. "Gelukkig begrepen de ouders dat het hier om een geval van overmacht gaat. Zij konden de inspanningen van de leerkrachten om iedereen gisteravond in allerijl te informeren, erg appreciëren. Maar wij zijn zeer teleurgesteld."

Grap

Zaakvoerder Brecht Vervaeck van Esthio drukte eerder vandaag al zijn ontgoocheling uit. "Vlak voor het weekend kregen we te horen dat we vanaf donderdag opnieuw mochten produceren voor scholen. Na een zeer uitgebreid onderzoek bleek geen enkel staal sporen van salmonella te bevatten. En nu beslist de minister dat we toch nog niet mogen leveren aan scholen. Niemand weet waarom, zelfs het Voedselagentschap was verrast." Andere bedrijven kunnen wel nog maaltijden bestellen bij de traiteur.

Vervaeck vindt het niet correct dat de minister zo laat reageert. Het kabinet van de minister bracht de traiteur pas woensdagavond telefonisch op de hoogte, de scholen kregen wat later een mailtje. 

"Scholen belden me om te vragen of dit een grap was, maar helaas. Zij zijn nu mijn allergrootste zorg. Eerst kregen ze te horen dat ze weer warme maaltijden kunnen aanbieden, en nu moeten directeurs en ouders in allerijl nog naar de bakker spurten, zodat de kinderen minstens een boterham kunnen eten. Na al die inspanningen, zowel van ons als van de klanten, komt dit keihard aan."

'Scholen belden me om te vragen of dit een grap was, maar helaas. Zij zijn nu mijn allergrootste zorg'
Brecht Vervaeck (Esthio)

Voor Hervé Vervaeck (68), sinds 40 jaar zaakvoerder en vader van Brecht, werd het allemaal te veel. "Hij was net op weg om extra verpakkingsmateriaal te kopen, toen ik hem het nieuws meldde. Toen is hij onwel geworden. Momenteel ligt hij in het ziekenhuis aan de hartmonitor."

Risico

Volgens de woordvoerster van minister Ducarme waren "er nog vragen over de oorzaak van de besmetting". "Het is voor de minister een prioriteit om elk risico uit te sluiten. Er waren dan ook meer dan 400 besmettingen en veel hospitalisaties", luidde het gisteren.

Deze voormiddag vond op het kabinet-Ducarme nieuw overleg over de zaak plaats met het FAVV.