Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Yasmien Naciri tegen Tom Van Grieken: "Ik kan absoluut niet tegen 'Jij bent anders!'"

'De Morgen'-columniste Yasmien Naciri.Beeld Bob Van Mol

De Morgen-columniste Yasmien Naciri was gisterenavond te gast in De afspraak om haar eerste boek voor te stellen. De uitspraak van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken dat "ze anders is", ontlokte een stevige reactie. "Succes is een samenraapsel van factoren."

"Zij is een voorbeeld. Als alle allochtonen zoals u zouden zijn, ik denk niet dat er zo'n groot probleem zou zijn." Het was bedoeld als een compliment, maar de uitspraak van Van Grieken schoot Naciri in het verkeerde keelgat.

"Ik moet u toch even onderbreken", antwoordde Naciri. "Precies dat uitzonderingsprincipe komt in mijn boek aan bod. 'Jij bent anders!' Ik kan daar absoluut niet tegen." In wat volgde, probeerde Naciri Van Grieken duidelijk te maken dat iets bereiken in het leven niet alleen te maken heeft met capaciteiten, maar dat ook veel andere factoren van belang zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

"Ik ben een kleinkind van een mijnwerker, ik heb een migratieachtergrond, ik ben hoogopgeleid en ik ben ondernemingsgezind, maar ik heb het geluk gehad dat ik de steun kreeg van mijn leerkrachten en professoren", zei Naciri.

"Succes is een samenraapsel van factoren: een netwerk, de omgeving, onderwijs, mensen die in je geloven en je duwen en ondersteunen. Veel andere jongeren met veel capaciteiten en potentieel krijgen die kansen niet. Oneliners als 'Jij bent anders!' zijn misschien als compliment bedoeld, maar dat zijn ze absoluut niet. Het is niet de realiteit."

Lees de columns van Yasmien Naciri: krijg elke woensdag en zondag onze Opiniemakers nieuwsbrief of vul uw e-mailadres hieronder in.