(Illustratiefoto)
Volledig scherm
(Illustratiefoto) © Photonews

Fysica op zijn kop? Mogelijk nieuw elementair deeltje ontdekt

Er zijn geruchten dat in de VS een nieuw elementair deeltje is gevonden. Dat meldt de Britse openbare omroep BBC. Indien dit klopt, staat de deeltjesfysica mogelijk op zijn kop, en hebben kosmologen ook weer extra voer om aan het nadenken te slaan.

31 reacties

  • Dirk Otte

    6 jaar geleden
    Zoet,zuur,zout en bitter. Kennen we allemaal. Niemand kent de smaak umami..... dus brengen we dat even op de markt. Eveneens een nieuw deeltje en de wereld heeft weer iets nieuws. Blablabla
  • Leo Duym

    6 jaar geleden
    Louis Smeekens zegt: Leo Duym, u begrijpt er blijkbaar niet zoveel van, wat ik wel kan begrijpen. - Tja, bescheiden is LS niet bepaald. -- LS zegt: Het zoeken naar antwoorden, zelfs al brengt ieder antwoord 1000 nieuwe vragen. Het is net als een postzegelverzamelaar die nog net een nieuw exemplaar zoekt. – Waar die vergelijking op slaat is me een raadsel.
  • oswald billiet

    6 jaar geleden
    Zou de filosoof Anselmus dan toch gelijk gehad hebben met zijn onthologische bewijs van het bestaan van God? Want er ontstaan steeds nieuwe "gods"deeltjes die de wetenschap schaakmat zet.
  • Marc Puystiens

    6 jaar geleden
    Leo Duym, u begrijpt er blijkbaar niet zoveel van, wat ik wel kan begrijpen. Het is nu eenmaal zo dat, eens je in de subatomaire wereld duikt, zelfs wetenschappers het niet meer zo goed weten. En net dit maakt wetenschap interessant. Het zoeken naar antwoorden, zelfs al brengt ieder antwoord 1000 nieuwe vragen. Het is net als een postzegelverzamelaar die nog net een nieuw exemplaar zoekt.
  • Gaston Batsleer

    6 jaar geleden
    Dank aan allen die hier een lans breken voor de wetenschap. Inderdaad, dit kost een hoop geld, maar dankzij die mensen die dagelijks onderzoek doen en proberen in welke discipline dan ook (exact, medisch, maatschappelijk) oplossingen te bedenken voor problemen: chapeau. Nog altijd beter dan politieke leiders die toeteren en veel lucht verkopen.
  1. Theorie Einstein eindelijk bewezen: de ruimte rilt
    Video

    Theorie Einstein eindelijk bewezen: de ruimte rilt

    Een Amerikaanse onderzoeksgroep heeft donderdag aangekondigd dat ze voor de eerste keer zwaartekrachtgolven ontdekt heeft. Met deze ontdekking zetten de wetenschappers een forse stap vooruit naar een volledig begrip van de zwaartekracht. Einstein beschreef ze 100 jaar geleden voor het eerst als "rimpels in het weefsel van ruimtetijd". Volgens wetenschappers opent deze ontdekking ook "een nieuwe blik op de kosmos". "Deze golven kunnen ons toegang geven tot de donkere geheimen in het heelal", aldus professor Gijs Nelemans van het Instituut voor Sterrenkunde (KU Leuven) en betrokken bij het onderzoek.
  2. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.