Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Stormy Daniels klaagt vorige advocaat aan omdat hij "marionet" was van Trumps advocaat

Archiefbeeld van Stephanie Clifford, ook wel gekend als Stormy Daniels.Beeld AP

De Amerikaanse pornoactrice Stormy Daniels heeft een rechtszaak aangespannen tegen haar vorige advocaat. Die zou zijn beroepsgeheim hebben geschonden door samen te spannen met de advocaat van Donald Trump. Beide heren zouden hebben overlegd om Daniels op Fox News te kunnen laten getuigen.

Stephanie Clifford, de echte naam van Stormy Daniels, gaf eerder al toe dat ze een seksuele relatie had met huidig Amerikaans president Donald Trump. Trump was toen getrouwd en zijn vrouw Melania was net bevallen van hun zoon. Vlak voor Trump president werd, ging ze ermee akkoord om de relatie geheim te houden. Ze ontving daar 130.000 dollar (zo'n 110.000 euro) voor van Trumps advocaat Michael Cohen.

Clifford spant nu een rechtszaak aan tegen diezelfde Cohen en haar toenmalige advocaat Keith Davidson. Nadat de affaire dan toch publiek zou zijn geworden, overlegden die twee immers om Clifford op de nieuwszender Fox News te krijgen. Daar zou ze de affaire, waar ze een geheimhouding over had beloofd, moeten ontkennen. Dat interview kwam er echter nooit.

'Eerdere ontkenningen van Cohen en Trump over wat mijnheer Trump wist, zijn gelogen'
Michael Avenetti, nieuwe advocaat Stephanie Clifford

Volgens de aanklacht stuurde Cohen een bericht naar Davidson dat hij Clifford "voorlopig had ingepland voor Hannity vanavond", verwijzend naar het bekende nieuwsgezicht van Fox News Sean Hannity. Na wat heen en weer gestuur schreef Cohen dan uiteindelijk:"Alle slimme mensen denken dat het verhaal uitdooft en ze denken dat het niet slim meer is voor haar om een interview te doen." Davidson reageerde kort maar krachtig met "100%", waarna Cohen de conversatie afsloot met een "thanks pal (dankjewel makker)".

Cliffords nieuwe advocaat noemt die berichten het bewijs dat, in tegenstelling tot wat Cohen en Trump altijd hebben beweerd, "eerdere ontkenningen van mijnheer Cohen en mijnheer Trump over wat mijnheer Trump wist, en over de eerlijkheid van mijn client, leugens zijn". Volgens Michael Avenetti, Cliffords nieuwe advocaat, is het onmogelijk dat Trump niet op de hoogte was van Cohens pogingen om het interview op de talkshow te regelen. 

Trumps vroegere advocaat Michael Cohen.Beeld Photo News

De sms-berichten die beide advocaten naar elkaar stuurden over een mogelijk tv-optreden van Clifford, zijn nu wel uitgekomen. Op basis daarvan daagt de vrouw beide heren voor de rechter. Clifford heeft al een eerdere zaak lopen tegen Cohen en Trump, om van onder de geheimhouding te geraken. Die zaak is nog aanhangig.